Årets berättarkommun

En satsning på hela länet
Berättarfestivalen har tagit initiativ till att årligen utse Årets berättarkommun. Det är en satsning för att stärka berättandets betydelse i hela Västerbotten. Berättarfestivalen vill uppmärksamma kommuner som arbetar på ett medvetet och engagerat sätt med berättande, men vi hoppas att det också ska fungera som en inspiration till de eldsjälar som vill utveckla arbetet med berättande på hemorten. Avsikten är att utmärkelsen ska stimulera till aktiviteter under hela året och ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan Årets berättarkommun och Berättarfestivalen i Berättarnas stad Skellefteå. För det löpande arbetet med stöd åt Årets berättarkommun står Västerbottens museum genom berättarantikvarien Marianne Folkedotter.

Sorsele – Årets berättarkommun 2017
Tidigare berättarkommuner har varit Bjurholm, Vilhelmina, Norsjö, Robertsfors, Lycksele, Åsele och Nordmaling. Några exempel på hur de har jobbat finns här intill. 2017 är det Sorsele som är Årets berättarkommun. Resultatet av deras arbete får vi ta del av på Berättarfestivalen 2018, preliminärt 9-15 april.

Långsikt mål
Berättarfestivalens långsiktiga mål är att vara en angelägenhet för hela regionen och Årets berättarkommun är ett led i detta. Det är alltså naturligt för oss i Berättarnas stad Skellefteå att att ta detta initiativ för hela Västerbotten, berättarnas län.

Bilden: Med Reventberg, dåvarande chef för Västerbottensteatern med berättarbudkavlen när den introducerades 2010. Foto: Krister Hägglund.