tjej

North Tell

En ny generation berättare tar plats, med nya uttryck, nytt språk och nya berättelser. De unga rösterna signalerar: Vi har något vi vill berätta.

I Berättarnas stad Skellefteå är det givet att vi ska ge de unga rösterna plats under Berättarfestivalen – att få berätta just sin story och att bli lyssnad på. Att vara delaktig och bli inspirerad är viktiga drivkrafter för de som skapar årets arrangemang för och med barn och unga.

De unga rösterna har sin egen arena under festivalveckan: NORTH TELL, en ung berättarkväll.

NORTH TELL – en ung berättarfest. Programmet är skapat av, med och för ungdomar. I år på Hallen, Nordanå, onsdag 20 april kl 19.00 – 22.00. Programmet kommer snart att fyllas på här i programtablån ››

Unga drivkrafter
Årets program har skapas genom ett gott och kreativt samarbete mellan Skelleftebygdens berättarförening, Edelviks folkhögskola, Kulturföreningen Mullberget, Abf, och Berättarfestivalen. För Berättarfestivalen är detta precis det sätt som festivalveckan kan utvecklas på – genom att det är den unga drivkraften och de unga organisationerna som själva driver projekt och skapar program.

Kulturföreningen Mullberget har inför tidigare år sagt ”vi är en ideell förening som verkar för att vara navet i Skellefteås musik- och kulturliv, med fokus på dom unga. Därför ser vi det också som en fantastisk möjlighet att få delta under North Tell och den plattform för berättande och kreativa uttryck som North Tell är”.

Konst och kultur värnar om allas rätt
Vi lånar också några kloka ord som Stefan Schönfeldt formulerade vid förra festivalen: ”Kulturinsatser ger oss på olika sätt näring och är en viktig förutsättning för Skellefteås tillväxt, där påverkas grunden till hur samhället utformas. Kulturen utmanar samhällets normer och värderingar och bidrar till att skapa ett mer attraktivt, demokratiskt och mer mänskligt samhälle att leva i. Det är därför viktigt att ge ungdomar möjlighet att på sina egna sätt utrycka sig, vare sig det är via musik, konst, hantverk, foto eller spoken word.