Tuesday kl 18.00-20.00

Arkiv 2018: Hagars gästabud

En afton där god mat och berättande blandas med Sara Lidmans texter.

I centrum står romanen Nabots sten (1981). Sara skriver där in sig i den stora matlitteraturen med Hagars supé. Medlefors grundare John Olofsson var en god vän. Sara blev en återkommande gäst på skolans långa kurser och vid Norrländska författarsällskapets sommarkurser. 

På kvällens meny står tre rätter – tre smakupplevelser:

• En soppa bärs in vars like ni aldrig smakat.
• Skogshöna (lagopus) med gräddsås kallas huvudrätt.
• Desserten, en uppblåst och uppburen läckerhet, som kan tävla med månen.
• Att dricka: En röd dryck spetsad med ingefärsrot, minsann!

Med lite fantasi förvandlar vi matsalen på Medlefors till Månlidens gästsal. Salen dukas för 50 gäster. Helt beroende på tillgången på skogshöna denna vinter.

Medverkande:

Hagar Ellenor Lindgren, hängiven ”en konst som hon kunde – i ett hus som så nyss lämnat nybyggarstadiet att dess qvinnor inte visste om finare kokkonst.”

Olförarn Tomas Marklund, kännare av ”paltgrytans” märkvärdighet såväl som Saras betydelse för socknens utveckling.

Spadar-Abdons norske kusin Harald Larsen, uppvuxen under storsvagårens matbrist. ”Visst är ekorrköttet bra. Men utan salt är det som kärlekslöst.” 

Husfrun Maria Vikström svarar tillsammans med Hagar för ”tillredandets fröjder.”

Pris/kuvert: 475 kronor. Medlemmar i Sara Lidman-sällskapet 425 kronor.
Anmälan: Först till kvarn dock senast onsdag 28 mars. 
Bokning och betalning: Swish 072 – 200 28 83. Kom ihåg namn! Betalning gäller som anmälan.

OBS! Sluttiden är preliminär.

Frågor: tel 072 – 200 28 83 (Tomas Marklund) eller mejla harre.larsen@gmail.com (Harald Larsen)

Medlefors Folkhögskola

Skellefteå

Längd: 2 tim 0 min

Arr: Sara Lidmansällskapet, Medlefors Folkhögskola, ABF

Mat och berättande
Litterärt

Epost:

Länk: http://saralidman.se

Öppet för alla