[PRESSMEDDELANDE] Berättaren Thomas Anderssons föreställning Kulturarvet slår tillbaka fick en stående ovation från en fullsatt Nordanåteater efter gårdagens premiär. Att redan nu tala om succé för hela Berättarfestivalen är däremot kanske lite för tidigt, men att tendensen pekar mot succé är säkert. Nu väntar slutspurt på Berättarfestivalen.

Minnenas danskväll med hemvändande Ann-Kristin Hedmark
Nu börjar det dra ihop sig till slutspurt för Berättarfestivalen och helgen är intensiv där musik och berättande samspelar. Fredag 19.30 är Minnenas danskväll på Folkparken. Det blir nostalgidans med Yngve Forssells orkester och Ann-Kristin Hedmark som vänder åter till hembygden och den orkester där hennes karriär började. Dansen varvas med berättande där Anders Granström tar huvudrollen. Anders är mest känd för sin roll som kapellmästaren i filmen Sven Klangs kvintett.

Ingen krock med Körmanifestationen
När det visade sig att Berättarfestivalen och Körmanifestationen hamnat på samma vecka så kunde det blivit en krock, men istället enades vi om att samarbeta. Så nu får Skellefteåpubliken verkligen sitt lystmäte av kultur den här veckan! Lördag kl 18 drar den stora Körmanifestationen igång. Över 1000 körsångare, gästartisterna LaGaylia Frazier och Ola Eliasson, förkörer som exempelvis Trinity redan från kl 17…. det blir en kanonkväll. För berättartouchen står Västerbottensteaterns chef Med Reventberg som är konferencier för denna mäktiga manifestation av Skellefteås enastående körintresse.

48 timmar liv
Som hemvändare kan vi också betrakta Ulph Nyström, med rötterna i Jörn. Ulph är numera radioproducent, han har bl a legat bakom många av Annika Lantz program och producerat sommarprogram. På Berättarfestivalen medverkar han med sin egen 48 timmar liv, en berättarföreställning med tidstypisk musik från 1961. En monolog om en stingslig död storebror, som vägrar finna sig i sitt öde. Det är också ett försök att återskapa en vålnads vingliga uppväxt i Västerbottens inland under 60- och 70-talet, som Ulph beskriver det med egna ord.

Bygdespel från Årets berättarkommun och berättarauktion med Mazetti
Bjurholm utsågs till Årets berättarkommun 2010 och har varit synliga i många sammanhang under festivalveckan. På lördag medverkar Näslandsamatörerna med sitt bygdespel En dag man aldrig glömmer. Det avrundar en intensiv vecka för Bjurholms berättarakademie som varit drivande och organiserat deras medverkan. På söndag kommer Katarina Mazetti och Olof Häggmark att fungera som mer eller mindre trovärdiga presentatörer av de föremål som ska auktioneras ut på en berättarauktion. Greger Ottosson är auktonist. Helgen i övrigt bjuder bl a på improviserad berättarteater i AC Impro, Lifsens rot, Föreställningen om Torgny Lindgren, berättarvandringar och Riksteaterns Signalfel som avslutar hela Berättarfestivalen söndag kl 19.00.

Kontakt:
För mer information, förmedling av kontakter, pressbilder m m kontakta projektledaren Jonas Lundqvist, jonas@berattarfestivalen.se tel 0910-151 20, 070-35 65 008.
Kontakt Körmanifestationen: Philip Cohen, tel 0910 776699  philco@philipcohen.se
Årets berättarkommun Bjurholm: Bo Nilsson, bo.leander@home.se, tel 0932-103 89, 070-256 02 41