[PRESSMEDDELANDE]  Nu är det klart vilka åtta berättare som får vara med och tävla om stipendiet Berättarkraft.  Finalen avgörs under Berättarfestivalen i Skellefteå 2011 som genomförs 11-17 april 2011.

Förberedelserna inför den tredje Berättarfestivalen är i full gång och stipendiet Berättarkraft är en viktig del i detta. Urvalsjuryn har nu valt ut de som kommer att stå på scenen under Berättarfestivalen för att med sin egen berättelse tävla om stipendiet.
Finalisterna är:

Anna Nilsson, Skråmträsk
Ann-Gerd Antonsson, V Skråmträsk
Berith Juvonen, Skellefteå
Ingrid Carlsson, Skellefteå
Linda Marklund, Burträsk
Love Ersare, Umeå
Rose-Marie Lindfors, Skellefteå
Åse Mauritzdotter Westin, Burträsk

Årets tema är passion
Fjorton berättare lämnade in tävlingsbidrag med berättelser som byggde på årets tema PASSION. Av dessa valdes de åtta ut som får chansen att vinna ett stipendium att användas till en valfri resa till en europeisk berättarfestival. De få också chansen att innan finalen utveckla sitt berättande i en workshop under professionell ledning.

Urvalsjuryn har bestått av Lillemor Skogheden, dramapedagog på Västerbottensteatern, Marianne Folkedotter, berättarantikvarie Västerbottens museum, Greger Ottosson, berättare på Västerbottensteatern, Ann-Marie Lindgren, Länsbildningsförbundet och Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft.

Initiativtagare till Berättarkraft är Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen tillsammans med Västerbottensteatern. Stipendiet delas ut för andra året och har till syfte att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Den långsiktiga målsättningen är att uppmuntra och stimulera framtidens berättare.
Mer information om Berättarkraft finns här och på Skellefteå Krafts webbplats.

Vinnare av stipendiet 2010 blev Karin Ferry. Hon använde sitt stipendium till en resa till The Scottish International Storytelling Festival i Edinburgh. Läs Karins egen reseberättelse.

Mer information kan lämnas av:
Lillemor Skogheden, Västerbottensteatern, tel 070-569 56 34, 0910-71 56 06, lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se
Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft, tel 070-511 11 55, 0910- catarina.hagglund@skekraft.se

Ny webbplats
Informationen från Berättarfestivalen får en ny plattform när vi nu har lanserar vår nya webbplats. Steg 1 är klart – en ny grundsajt med bl a bättre möjlighet till pressinformation. Det stora steget kommer dock i steg 2, som nu ska påbörja: en lättillgänglig och överskådlig programtablå. Den ger nya möjligheter att presentera programmet och för besökarna kommer den att ge en mycket bättre information och möjlighet att filtrera det vanligvis ganska massiva programmet.

Mer information kan lämnas av:
Jonas Lundqvist, projektledare Berättarfestivalen, tel 0910-151 20, 070-35 65 008 jonas@berattarfestivalen.se