[PRESSMEDDELANDE] Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs i sin tredje upplaga 11-17 april. Programmet är i grunden ett välbekant och uppskattat koncept som kontinuerligt förbättrats. När den första Berättarfestivalen planerades var tonen ganska kaxig – ”vi ska bli en berättarfestival etablerad både regionalt, nationellt och i Europa”. Och årets festival tar ytterligare ett steg på vägen mot att realisera den visionen. Det visar följande kortfattade (jo faktiskt!) översikt av det program som kommer att erbjudas. Här finns proffs och amatörer, unga och äldre, svenskt och internationellt, pedagogiskt och självbiografiskt berättande och mycket annat.

Förankring på regional nivå – Vilhelmina blir Årets berättarkommun 2011
När Årets berättarkommun i Västerbotten för andra året utses så är det Vilhelmina som får äran och ansvaret. 2010 var det Bjurholm som blev den första kommun att få ta emot berättarbudkavlen. Med Bjurholms berättarakademie som drivande kraft har man sedan förvaltat det uppdraget mer än väl. Budkavlen, och nyttiga erfarenheter, överlämnas till Vilhelmina i samband med festivalen i april. En av resurserna för att denna del av festivalen nu ska kunna utvecklas är Västerbottens museums Marianne Folkedotter som är något så unikt som berättarantikvarie med länsövergripande ansvar.

Internationellt utbyte med unga berättare
Berättande för och med unga, både svenska och med andra kulturella bakgrunder, är en viktig del i festivalprogrammet. Under veckan kommer bland annat att ordnas workshops, berättarcaféer och en stor berättarfest i samverkan med ungdomshuset Efyran. En nyhet för i år är det gästspel som görs av en teatergrupp med unga från Bologna i Italien. De ska möta ungdomar från Skellefteå, samarbeta kring berättande och även presentera sitt arbete för publik. Berättarföreningen Your Culture Shows är en av aktörerna som ligger bakom detta.

Världspremiär på berättarteater
”Västerbotten – tonsatt, ordsatt, framkallad” är en helt ny berättarteaterföreställning där Marianne Folkedotters självbiografiska berättande illustreras av Jonas Knutssons och Johan Norbergs musik mot en fond av Sune Jonssons dokumentära foton från Västerbotten. Föreställningen har urpremiär på Västerbottensteatern festivalveckans torsdag.

Stipendiet Berättarkraft
Under festivalveckan kommer mottagaren av stipendiet Berättarkraft att utses. Åtta finalister har utsetts och innan finalen kommer de att ges chansen att utveckla sitt berättande under en workshophelg. Den långsiktiga målsättningen med stipendiet är att uppmuntra och  stimulera framtidens berättare i Västerbotten. Intiativtagare är Berättarfestivalen, Västerbottensteatern och huvudsponsorn Skellefteå Kraft.

Berättandet som pedagogiskt verktyg
Berättarfestivalen sätter också fokus på berättande som ett pedagogiskt verktyg. Två exempel:
Lärare och andra utbildare bjuds in för att under två halvdagar kompetensutveckla sig inom berättande, inspireras till att använda berättandet i undervisningen, motivera elever och studerande att berätta mera samt utveckla sitt eget berättande som pedagog. Fortbildningen vänder sig till lärare från förskola till och med gymnasium, personal på folkhögskola samt ledare och verksamhetsledare på studieförbund.
Hanna Lönnerskog Nilsson kommer att presentera sitt forskningsprojekt vid Umeå universitet ”Kvinna i universitetsvärlden”. Hanna har i projektet lyft fram kvinnliga forskares berättelser för att öka medvetenheten om kvinnors villkor i akademin.

Det litterära berättandet och annat från Kultur Skellefteå
Skellefteå kommuns kulturenhet är en viktig arrangör av program under veckan. Några exempel: Biblioteken lyfter fram det litterära berättandet exempelvis med poesiprogrammet ”Döda poeters sällskap. Och levande”. Författarbesök görs av Therése Söderlind, aktuell med boken ”Norrlands svårmod”. Kultur Skellefteå står även bakom alla de uppsökande skolprogram som genomförs runt om i kommunen. Under ”Berättarfredag på Nordanå” blir det skapande verksamhet med kulturpedagogerna.

Det självbiografiska berättandet
En röd tråd i årets festival är det berättande som bygger på den personliga livserfarenheten. Här är det inte den professionella berättaren som framträder utan vi får ”vanliga” människor berättelser. Några exempel där livshistorier får ta plats är berättarcafé med skolminnen och en kväll med lumparminnen, givetvis framförda i ett militärtält. Andra exempel är ”Mortified”, där de modiga gör en pinsam (men väldigt underhållande!) djupdykning i ungdomens dagbokstexter som man delar med sig samt programmet ”Staden berättar – Norrböle på 50-talet” där minnen berättar om en stadsdels utveckling. Skellefteå museum använder sig även i flera programinslag av det självbiografiska berättandet för att både samla och dela med sig av ett immateriellt kulturarv.

Berättarteater med Västerbottensteatern
Västerbottensteatern ger stor plats åt berättarteater i sin repertoar. Vi får bland annat ta del av Tove Olssons gripande ”Tusen bitar” (med lysande recensioner), Norrlands Akvavit (baserad på Torgny Lindrens bok) lunchteater med Gunnar Eklund. Greger Ottosson spelar dessutom sin ”Stor-Brodren”, historien om Anders Larsson som är en berättelse om nyläseriet i norra Västerbotten men också en historia om en begynnande demokratiseringsprocess.

Bakningstävling och allt det andra…
Ovanstående är givetvis bara några exempel på allt som kommer att finnas i det slutliga festivalprogrammet. Där kommer att finnas med Corporate Storytelling, många berättarcaféer, musik och berättande, dans och berättande, seminarier, workshops med mera. Ja, det blir till och med en bakningstävling på temat passion. Deltagarna ska förutom ett gott bakverk och recept leverera berättelsen om sin egen passion för bakning och historien bakom receptet. Heidi Aho på kafé Cup of love inspirerades av en intensiv festivalvecka 2010 och fick den här idén. Kul!

Berättarfestivalen 2011 genomförs 11-17 april och är ett arrangemang i Berättarnas stad Skellefteå av Västerbottensteatern, Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottens museum i samverkan med lokala arrangörer och med stöd av Skellefteå kommun, Västerbottens läns landsting och Kulturrådet.

Mer information och förmedling av kontakter kan lämnas av:
Jonas Lundqvist, projektledare, tel 0910-151 20, 070-35 65 008 jonas@jonaslundqvist.se