Elina Lindström ung berättare från Berättarföreningen YCS i Skellefteå och Rose-Marie Lindfors deltog häromveckan i Lunds berättarfestival. 30 berättare från hela Sverige deltog. Bilden (foto: Fabula Storytelling) visar när gänget är på väg till Lilla Fiskargatan där alla stod uppradade på var sin röda drickesback, med ett rött paraply i handen och berättade var sin femminuters historia – samtidigt! En berättarhappening som Lundaborna förundrades över.

”Berättaröverfallet” fortsatte sedan på affärer och cafeer. Elina och Rose-Marie berättade på en hälsokostaffär, Åhléns och Wickmanska Cafeét.

Som vi tidigare berättat höll Berättarnätet Sverige (BNS) sitt årsmöte i samband med festivalen. Rose-Marie Lindfors valdes då till ny ordförande i föreningen. BNS är en paraplyorganisation för lokala berättarföreningar, yrkesberättare och festivalsorganisationer. Den bredden blev tydlig i Lund, säger Rose-Marie:

– De som deltog som berättare runt om i staden kom från från berättarföreningar, teater/berättarkooperativ, festivalorganisationer – alla tillsammans på samma villkor – att BERÄTTA !

Eftersom det unga berättandet är ett av BNS stora fokusområden under de kommande åren så fanns flera unga berättare med, bland annat Skelleftetjejen Elina Lindström från Skellefteå. Det temat kommer förmodligen att följas upp när Berättarnätet anordnar Open space-forum under Berättarfestivalen i Skellefteå, preliminärt datum är fredag 15 april.