[PRESSMEDDELANDE] Ikväll invigdes Berättarfestivalen i Skellefteå officiellt. Invigningen startade upp en hel vecka fylld av berättarkraft och lyssnarglädje över hela Skellefteå kommun. Invigningstalare var Nina Björby (s), ordförande i den regionala kulturberedningen. Hon pratade bland annat om det som förenar en bra berättare och en bra historia – båda behöver varandra för att det ska bli en bra berättarupplevelse. Nina Björby drog också en parallell till hur vi i det övriga livet behöver varandra. (Grevy Malombo berättade vid invigningen. Foto: Krister Hägglund, Skellefteå museum.)

Berättarbudkavle och unga berättare
Vid invigningen överlämnades berättarbudkavlen till Vilhelmina – Årets berättarkommun i Västerbotten 2011. Kommunalrådet Bert Öhlund ledde ceremonin som representant för värdkommunen Skellefteå som utropat sig till Berättarnas stad. Budkavlen överräcktes av Bo Nilsson och Thure Johansson från Bjurholm som haft äran och uppdraget att vara berättarkommun 2010. Vilhelminas representanter var kommunchefen Karl-Johan Ottosson och kommunalrådet Åke Nilsson.

Invigningen hade också glädjande nog flera inslag av unga berättare. Två unga berättare, Grevy Malombo och Matilda Kjellmor, blev uppskattade av publiken liksom ungdomskören Espri.

Burk-Curt och lumparminnen
Berättarfestivalen hade dessförinnan tjuvstartat med berättarcaféer, berättarteater för barn och berättelsen om Burk-Curt – en av Skellefteås välbekanta personligheter. Efter invigningen fortsatte berättandet med bland annat lumparminnen i ett militärtält uppsatt på kulturområdet Nordanå.

Mer än etthundra berättarupplevelse
Berättarveckan fortsätter nu med totalt mer än etthundra berättarupplevelser av olika karaktär. Kommande evenemang är bland annat Årets berättarkommun Vilhelminas som på onsdag fyller en hel dag med berättande. Finalen på stipendietävlingen Berättarkraft genomförs på lördag. Dessutom blir det en berättarteater där flera av Torgny Lindgrens texter ligger till grund. På torsdag har exempelvis Västerbottensteatern premiär på ”Västerbotten – ordsatt, tonsatt och framkallat”. Marianne Folkedotters självbiografiska berättelse och musik av Johan Norberg och Jonas Knutsson framförs mot en fond av Sune Jonssons klassiska bilder från Västerbotten.

Mer information om program och Berättarfestivalen finns på www.berattarfestivalen.se
Pressbilder finns här.

Berättarfestivalen arrangeras av Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med många olika lokala arrangörer och med stöd av Skellefteå kommun, Västerbottens läns landsting och Kulturrådet.