[PRESSMEDDELANDE] Berättarfestivalen är inne på sin femte dag och intensiteten är hög. Inte minst är det de unga berättarna som bidrar med berättarkraft. Ett samarbete under veckan mellan ungdomar från Skellefteå, Årets berättarkommun Vilhelmina och italienska Bologna samlar berättelser och erfarenheter från många olika länder och kulturer.

Samarbetet resulterar i en berättarföreställning där starka och gripande historier om flykt, dramatik och sorg men också om mötet med nya kulturer och nya möjligheter. Föreställningen spelas på fredagkvällen på Efyran, ungdomens hus i Skellefteå. I teatergruppen finns erfarenheter från unga människor som tvingats fly sina hemländer under traumatiska omständigheter men också av deras mer positiva möten med andra unga i nya hemländer.

Många kulturer
ITC Teatro i Bologna samlar invandrande ungdomar från många kulturer, på samma sätt arbetar Skellefteå Berättarförening med gruppen Kalasklanen. Nu möts man under Berättarfestivalen i Skellefteå och har då även bjudit in några ungdomar från Vilhelmina. Mötet blir mångkulturellt på alla sätt och berättelserna många och fantastiska.

Kalasklanen/Skellefteå berättarförening/Studieförbundet NBV kan för Skellefteås del genomföra detta arbete via EU projekt, Ungdomsstyrelsen och deras program Ung och Aktiv i Europa samt tack vare att de fått Riksteaterns Ung kulturkraft-stipendium.

Mer information om Berättarfesten och de unga berättarna kan lämnas av Rose-Marie Lindfors, koordinator för Unga berättare.
Tel 070-070-649 44 39  rm.lindfors@gmail.com

Berättarveckan 11-17 april bjuder på mer än etthundra olika berättarupplevelser – berättarteater, berättarcaféer, seminarier, workshops och mycket annat.
Berättarfestivalen arrangeras av Västerbottensteatern, Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottens museum i samverkan med många lokala arrangörer och med stöd av Skellefteå kommun, Västerbottens läns landsting och Kulturrådet.