[PRESSMEDDELANDE] Berith Juvonen blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen. I hård konkurrens med övriga fem finalister blev hennes berättelse på temat passion juryns favorit. Berith är scendebutant men ”stark i sin bräcklighet” som det hette i motiveringen. Förutom stor och välförtjänt innebär stipendiet att Berit får en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

Berith Juvonen är en överraskad, men mycket glad, vinnare:
– Helt fantastiskt! Det här var oväntat för det muntliga berättande är helt nytt för mig.

Det var faktiskt första gången Berith berättade på scenen:
– Skrivandet har varit mitt huvudintresse. Jag jobbar med en roman som ett ”övningsprojekt” så det här med att stå på scen och själv berätta blev en ny erfarenhet. Nu får jag fortsätta att arbeta med att utvecklas som berättare, i mitt skrivande men kanske också med det muntliga berättandet.

”Stark i sin bräcklighet”
Juryns motivering i sin helhet lyder: ”En innerlig beskrivning av ny kärlek, där det återhållsamma framförandet lyfter fram berättelsen. Berits historia är stark i sin bräcklighet, det personiga språket och vardagsdetaljerna drar oss in i passionen.

Starka och passionerade
Juryns ordförande Mikael Olsson, dramaturg på Västerbottensteatern, avslöjade att juryarbetet blev tufft:
– Det var inget självklart eller lätt val, alla berättarna hade starka och passionerade ingångar i sina historier. Vi enades till slut för Berits berättelse som var renodlad och där passionen fanns med redan från början i ett mycket modigt och personligt framförande.

Besök på europeisk berättarfestival
Förutom stor ära så innebär stipendiet en möjlighet för Namn att göra en resa till en av Europas största berättarfestivaler i Skottland.
Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Anna Nilsson, Skråmträsk, Ann-Gerd Antonsson, V Skråmträsk, Berith Juvonen, Skellefteå, Ingrid Carlsson, Skellefteå, Linda Marklund, Burträsk samt Åse Mauritzdotter Westin, Burträsk.

I juryn satt förutom ordförande Mikael Olsson, Med Reventberg, Västerbottensteatern, Anette Novak, Norran, Evalena Ericson, Skellefteå Kraft, Pär-Erik Wikström, Edelviks Folkhögskola samt publikrepresentanterna Ann-Cathrin Johansson, Bo-Gunnar Olsson och Marie Salomonsson.

För utveckling av berättarkulturen i Västerbotten
Initiativtagare till Berättarkraft är Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen tillsammans med Västerbottensteatern. Stipendiet delas ut för andra året och har till syfte att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Den långsiktiga målsättningen är att uppmuntra och stimulera framtidens berättare.

Mer information om Berättarkraft finns här och på Skellefteå Krafts webbplats.

Pressbilder håller på att läggas upp på Berättarfestivalens webbplats.

Kontakt med vinnaren Berith Juvonen, tel 070-856 35 55