[PRESSMEDDELANDE] Berättarfestivalens officiella invigning hölls idag på fem olika bibliotek i Skellefteå kommun. Det blir starten på en berättarvecka med mer än etthundra berättarupplevelser på tolv orter i Skellefteå kommun. Cirka 200 berättare, föredragshållare, kursledare, skådespelare och andra kommer att dela med sig av berättarkraft och lyssnarglädje måndag – söndag 16-22 april.

Invigningen skedde samtidigt på biblioteken i Byske, Burträsk, Jörn, Lövånger och Skellefteå Stadsbibliotek. Den ”utlokaliserade” invigningen markerade ett par av festivalens röda trådar: Årets tema, som är det inspirerande mötet mellan det litterära och muntliga berättandet, och att uttrycket Berättarnas stad Skellefteå hämtar sin giltighet från en hel bygds berättarkraft. Förutom den officiella invigningsdelen var en text ur Sara Lidmans Vredens barn ett genomgående tema i invigningsprogrammen.

Fortsätta att utmana
På Byske bibliotek var Skellefteå kommuns kulturchef Anna-Lena Lundmark en av invigningstalarna. Hon framhöll vikten av att berättarfestivalen fortsätter att utmana:
– För mig är det viktiga att berättarfestivalen fortsätter att vara en möjlighet för många både att uttrycka sig i och möta andra på. Det handlar om våra berättelser men också om att fortsätta att byta erfarenheter, att gå in på den nationella såväl som den internationella arenan för berättande. Men vi skulle inte komma långt om vi inte samtidigt lyfte berättelsen om oss själva. Det handlar om att gemensamt utvecklas. För berättelser har det goda med sig att man kan dela med sig hur mycket som helst och de blir inte mindre för det – de blir fler.

Tjuvstart
Berättarfestivalen hade egentligen redan tjuvstartat tidigare på dagen med bland annat med Ord i april – berättarpärlor ur kända och okända västerbottenstexter på Stadsbiblioteket. Sedan följer en vecka med berättande i många olika former och med intressanta medverkande som Torgny Lindgren och Emil Jensen. Det litterära temat löper som en röd tråd genom veckan med exempelvis författarsamtalet med rubriken Att födas in i en berättartradition (torsdag kl14.00). Torgny Lindgren, Anita Salomonsson möter två ur den unga generationen norrländska författare: Anton Marklund och Elin Ruuth. Samtalsledare är Erik Johnsson, skribent och koordinator för Littfest i Umeå.

Kulturen som utvecklingskraft
Hela onsdagen sveper en Berättarstafett över stan. Radioteaterns chef Stina Oscarson återvänder till hemmaplan och resonerar kring kulturens värde och kulturpolitikern Philip Johnsson talar om kulturens kraft som utvecklingsfaktor  – två perspektiv på samma sak kan man säga. I övrigt bjuder programmet på allt från hockeynostalgi till berättarteater, internationella gästspel, elevföreställningar, Ung berättarfest och berättarcaféer där kulturarvet får komma till tals. Och så rullar det på.

Då kör vi!

Bild: Olav Eriksson, Västerbottensteaterns styrelse, invigde festivalen på Byske bibliotek. Foto: Jonas Lundqvist

Mer information: projektledaren Jonas Lundqvist, tel 070-35 65 08, jonas@berattarfestivalen.se