Finalisterna i tävlingen om stipendiet Berättarkraft är nu utsedda.

Bland de tjugotvå inlämnade bidragen har följande åtta gått till final: Sabina Fondelius, Vilhelmina, Mats Björk, Skellefteå, Gertrud Högström, Skellefteå, Elinor Fredriksson, Skelleftehamn, Christina Ohlsson, Burträsk, Gunnel Flinta, Jörn, Johan Forsberg, Skellefteå samt Lina Boman, Skellefteå.

Årets tema var ”avgörande ögonblick. En lycklig slump, ett modigt beslut eller kanske liv som svänger åt fel håll. Avgörande ögonblick som får konsekvenser i stort och
smått, på gott och ont.

Vem som levererar den bästa historien på det temat avgörs lördag 27 april på Berättarfestivalen. Förutom stor ära innebär stipendiet att vinnaren får chans att besöka en stor europeisk berättarfestival.

Syftet med Berättarkraft är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Initiativtagare är Skellefteå Kraft, Västerbottensteatern och Berättarfestivalen. Den långsiktiga målsättningen är att uppmuntra och stimulera framtidens berättare.