Berättarfestivalen i Skellefteå firar femårsjubileum. Det saluteras inte med glamour och fyrverkerier utan istället läggs krutet på att återigen skapa en festival med bredd och spridning: 140 berättarupplevelser på 15 orter i Skellefteå kommun 22-28 april. Som vanligt bjuder även programmet på en mycket bred och generös tolkning av begreppet berättande. Årets tema är berättandets kraft som hjälpmedel och verktyg inom många olika områden.

Årets tema – berättandets kraft
Kan en berättelse fungera läkande? Kan berättande användas i pedagogiken för ett bättre lärande? Kan berättelser överbrygga klyftor mellan kulturer? Kan vi vårda vårt kulturarv med något så enkelt som ett berättarcafé med ”dialektfråssa”? Kan berättandet ge en röst åt unga? Kan det stärka varumärken?

Ja, det är vi övertygade om och presenterar en berättarväv med brokigt mönster, byggt på en generös tolkning av begreppet berättande. Mångfalden är stor, intill spretighetens gräns kanske någon invänder, men genom hela väven löper det muntliga berättandet som en klart lysande röd tråd.

Exempel ur programmet: föreställning, workshop och seminarier kring temat Läkande berättande. Fortbildning i bättre lärande med berättande för skolpersonal och andra som kan använda berättande i pedagogiken. Livsberättelser på drift – men vem lyssnar? seminarie med bl a BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström. Kulturarvsberättande som i Skellefteå museums Dialektfråssa och på Västerbottensteatern  Skäret – sågen och människorna med bl a Roland Hedlund och berättelser från den miljö PO Enquist beskrivit i Musikanternas uttåg. Kultur Skellefteå tar ett brett grepp under rubriken Serier berättar med bl a serietecknarna Sara Granér, Robert Nyberg och filmskaparen Ted Kjellsson.

Internationella gästspel
Det långsiktiga målet är att etablera Berättarfestivalen i ett internationellt perspektiv, gästspel från övriga berättarvärlden är därför återkommande inslag. Årets internationella gäster är Janine ”Blaq Pearl” van Roy, Sydafrika och Larry ”Spotted Crow” Mann, USA. Blaq Pearl kommer under festivalveckan att genomföra workshops i skolor och tillsammans med ungdomar förbereda fredagens Ung berättarfest. Spotted Crow genomför två föreställningar med berättande baserat på hans indianska kulturarv från Niptuck-stammen i Massachusetts.

Skrönor och livsberättelser på scenerna
Givetvis blir det en hel massa berättande från scener, på caféer med mera. Skrönor, skryt och tokljug men också livsberättelser och livsöden. Exempelvis så kan vi på Västerbottensteatern i Vårstämning via skådespelaren/sångaren Saga Eserstam tillsammans med kör ta del av fyra kvinnors berättelser. Det handlar om hur deras liv förändrats, hur de lämnat sina hemländer och om hur de idag lever i Skellefteå och Västerbotten.

Po och PO och andra litterära berättare
I Västerbotten ligger det muntliga och litterära berättandet nära varandra. Berättarfestivalen gästas av Mikael Niemi och högaktuelle PO Enquist som är efterlängtad gäst här på hemmaplan. Po Tidholm är aktuell med boken Norrland och han medverkar på ett seminarium med rubriken Berättelserna om Norrland (Vem skapar dessa? Vi själva eller andra?) tillsammans med kulturskribenten Therese Eriksson och Västerbottens-Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo.

Ett skyltfönster för berättandet i en spännande framtid
Det här var ett mycket litet smakprov på allt vad Berättarfestivalen bjuder på (jo, det är fri entré till det mesta) under sju intensiva dagar. Festivalens syfte är att fungera som ett skyltfönster för berättandet i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten – berättarnas län, men perspektivet är också nationellt och internationellt. Under festivalveckan kommer representanter för övriga berättarsverige att träffas i Skellefteå för att diskutera samverkan och framtid. Framtiden är spännande, inte minst 2014 med bland annat Kulturhuvudstadsåret i Umeå och den internationella konferensen för medlemmar i FEST (Federation of European Storytelling) som 2014 genomförs i Västerbotten. Berättarfestivalen i Skellefteå är med och formar berättandets framtid.

Pressinformation
Komplett program och annan information finns på http://berattarfestivalen.se/
För mer information, pressbilder mm, kontakta projektledare Jonas Lundqvist, tel 0910-151 20, jonas@berattarfestivalen.se

Berättarfestivalen arrangeras av Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med lokala aktörer och med stöd av Skellefteå kommun och Region Västerbotten samt Nämnden för folkhälsa i Skellefteå och Norsjö.