[PRESSRELEASE] Moderaternas förre kommunikationschef och chefsstrateg Per Schlingmann blir en av föreläsarna på Berättarfestivalens konferens Tell Me A Story. Kanske kontroversiellt för en del, men här är det inte partipolitiken utan berättelsen som kommer att sättas i fokus under rubriken ”Storytelling och ordens betydelse”. Konferensen är ett de nya inslagen när Berättarfestivalen nu laddar upp för Kulturhuvudstadsåret Umeå2014. Berättarfestivalen förädlar ett inarbetat koncept och kryddar med flera internationella inslag.

Som projektledare känns det väldigt bra inför nästa festival, som genomförs 24-30 mars  och där konferensen 27-28 mars är en av många delar.

Berättarfestivalen är numera en etablerad tradition i Skellefteå, men vi nöjer oss inte med det – nu ska det bli ännu bättre! Festivalen är en de aktiviteter utanför Umeå som ingår i programmet för Kulturhuvudstadsåret och då ska vi erbjuda ett festivalutbud med både bredd och spets.

Berättandets kraft kan påverka för en bättre värld
Berättarfestivalen presenterar en två dagars konferens som utgår från övertygelsen om att i berättandet finns kraft att påverka och förändra vår värld till en bättre plats.  Hur kan vi använda berättandet i lärande för både barn och vuxna? Inom vård och omsorg? Inom retorik och politik? I andra sammanhang? Vilken betydelse har berättelsen för vår identitet?

Med konferensen vill vi ge inspiration och tillföra kompetens till både berättarrörelsen och andra branscher, som kan använda berättandets kraft till att påverka, utveckla, lära och stärka. Konferensen erbjuder inspirerande föreläsningar, seminarier och workshops presenterade av både svenska och internationella gäster. Bland de medverkande finns en expolitiker, men det är inte för att prata politik vi valt att bjuda in Per Schlingmann. Efter att ha lämnat partipolitiken så jobbar han som rådgivare och föreläsare och det är i den rollen som han medverkar på konferensen för att prata om ”storytelling och ordens betydelse”. Förutom Per Schlingman medverkar bland annat radioteaterns chef Stina Oscarsson, med rötterna i Skellefteå, och ett antal svenska och internationella berättare och pedagoger. Flera av dessa återkommer även under lördagens berättarmeeting.

Bilden: Per Schlingmann föreläser om Storytelling och ordens betydelse. Schlingmann är tidigare kommunikationschef, partisekreterare och chefsstrateg hos Moderaterna – numera föreläsare som vet berättelsens betydelse när man vill påverka. (Foto: Ulrika Vendelbo)

Storytellers meeting – berättare från när och fjärran
Lördagen bjuder på ett ”storytellers meeting” – en forum för lokala, nationella och europeiska berättare som under en hel dag bjuder publiken på fantastiska stories. Här möts berättelser från Skåne, Umeå, Paris, London, Burträsk och andra berättarmetropoler i Europa. I det än så länge preliminära programmet finns Abbi Patrix, Paris, Roi Gal Or, London, Ida Junker, Stockholm, Christina Claesson, Tjörnarp, Johan Theodorsson, Stockholm och Sara Arambula, Skåne, som är några av de som möter våra egna berättare från Västerbotten.

Hela listan på medverkande i konferensen och under berättarlördagen är snart klar – vi återkommer!

Ett knytkalas invigs
Det fundament som hela festivalen fortsätter att bygga vidare på är den berättarkraft och lyssnarglädje som veckan bjuder på. Programmet i övrigt blir som vanligt brett när det gäller berättarupplevelser, målgrupper och geografisk spridning. Nåt för alla i hela kommunen är målsättningen. Hur programmet i slutänden kommer att se ut är till stor del beroende på alla de lokala arrangörer som brukar bidra med aktiviteter. Ett riktigt berättarknytkalas kan man beskriva festivalveckan som. Alla kommer med det bästa de kan erbjuda.

Några höjdpunkter under veckan är i alla fall klara: Ung berättarfest på fredagkvällen, lördagens tävlingsfinal där vinnaren av stipendiet Berättarkraft ska utses och onsdagens program med Årets Berättarkommun där Norsjö har budkavlen under 2013. Och så blir det en publik invigning i år. Programgruppen arbetar just nu med att hitta en bra form för en invigningsföreställning som kan locka en stor publik. Sedan blir det internationella gäster, berättarcaféer, barnteater och mycket mer därtill!

Mer information
I detta tidiga skede är stora delar av festivalprogrammet preliminärt – aktuellt program kommer att fortlöpande publiceras på berattarfestivalen.se som håller på att få ett delvis nytt ansikte.

Aktuell information kan lämnas av projektledaren Jonas Lundqvist, tel 0910-151 20, 070-35 65 008, jonas@berattarfestivalen.se