per schlingmann[PRESSRELEASE] Berättarfestivalens sjätte upplaga närmar sig snabbt. Det blir en vecka fylld av fascinerande scenupplevelser, diskussioner och insikter när berättare från hela världen och av alla slag möts i Skellefteå under sju intensiva dagar – med fler än etthundra berättarupplevelser 24-30 mars.

Att Sara, Torgny och P-O tillhör Sveriges främsta berättare är knappast någon slump. Det är som om berättandet kommer med modersmjölken i norra Västerbotten. Det finns en stark tradition och kärlek till berättandet här och det känns därför självklart att Skellefteå är skådeplats för den årligt återkommande Berättarfestivalen.

Men litteraturens giganter står för en typ av berättande. Skådespelaren står för en annan. Liksom fotografen och journalisten. Med utgångspunkt i det, berättandets alla former, vill Berättarfestivalen i år än tydligare hylla mångfalden inom berättartraditionen och hantverket.

 

Berättandets inneboende kraft
Ett konkret bevis för det är konferensen Tell Me A Story (27–28 mars) där berättandets kraft att påverka behandlas under två dagar med föreläsningar och workshops av en imponerande samling namn.
– Det är en konferens som vill öka kompetensen hos alla som tror på berättandets inneboende kraft. Hur kan skolvärlden tjäna på berättande lärare och elever, hur kan man använda det för att skapa fred, bli en skickligare politiker, en bättre journalist, kommunikatör eller framgångsrikare företagare? Alla älskar en bra berättelse, oavsett om det är knivskarp och faktabaserad corporate storytelling eller skrönor, det gäller bara att lära sig att hitta den och att använda den rätt, säger Jonas Lundqvist, projektledare för Berättarfestivalen.

 

Per Schlingmann och Queering Sápmi
Bland föreläsarna märks teamet bakom Queering Sapmi, det uppmärksammade och gripande projektet om hbtq-personers tillvaro i samevärlden, Per Schlingmann, som i sin dåvarande roll som chefsstrateg för Moderaterna anses ha haft en avgörande roll i partiets valframgångar, och Georgina Keable som undervisar i berättarkonst på Universitetet i Oslo.

– Det är en konferens med stor bredd, och det gäller festivalen som helhet. Den bjuder på allt från påkostade föreställningar med professionella utförare, till små ”skrönaftnar i byastugor” runt om i hela kommunen. För att inte tala om Skelleftebygdens berättarförenings initiativ ”Skellefteå skriver”, där de lagom till festivalen trycker upp häften med hittills outgivna noveller från helt vanliga Skelleftebor. Här älskar vi berättelser, vi vill visa det och dela med oss av det till resten av världen, säger Jonas Lundqvist.

***

Givetvis är media välkommen att bevaka Berättarfestivalen och Tell Me A Story.
För intervjuer, pressbilder, frågor och mer information kontakta:
Jonas Lundqvist, projektledare, tel 0910-151 20, 070-35 65 008 eller jonas@berattarfestivalen.se

Bilden: Per Schlingmann. Foto: Ulrika Vendelbo.