[PRESSRELEASE] – Berättandets stad – vad vackert det låter! Så inledde Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg sitt tal när hon på måndagkvällen invigde den sjätte upplagan av Berättarfestivalen i Skellefteå.

Nu var det inte bara en flört med publiken när Brunnberg hyllade Berättarnas stad, som Skellefteå har utropat sig till. Hon uttryckte också stor beundran för Berättarfestivalen och hela den starka berättarrörelsen i Västerbotten. Innan Brunnebrg förklarade Berättarfestivalen för invigd så lyfte hon också fram betydelsen av att låta berättelserna ta plats.

-Det går idag blixsnabbt att skriva, skildra och sprida ögonblick, men lika mycket behövs den berättelse som kanske är senfärdigare men ger djup och och en förklaring.

Vid den mer formella delen av invigningskvällen på Nordanåteatern talade även kommunchefen Kristina Sundin-Jonsson. Hon pratade bland annat kulturens och minst berättandets viktiga roll när Skellefteå siktar på utveckling med målet 80 000 invånare 2030.
En försmak av festivalveckan
Sedan följde en musik- och berättarkväll som gav en försmak av en kommande festivalvecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje. Ciceron för kvällen var Västerbottensteaterns chef Fransesca Quartey som också bjöd på musik och stories från Billie Hollidays liv. Stig Östman gav publiken en teaser från föreställning Man tål ju inte vad som helst. Ellenor Lindgren och Saga Eserstam, Teater Bartolinis, …….. Pär-Erik Wikström delade med sig av ett smakprov från sin berättarföreställning Skogshuggarna.

Frida Selander kommer senare under veckan att vara med i musiktalk-showen Säg det med toner… eller med ord. Vid invigningen visade hon lite andra sidor av sin musik och gjorde bland annat Over The Rainbow i en mycket egen version och med hennes egen svenska text.
Fler än etthundra berättarupplevelser
Nu drar Berättarfestivalen igång på allvar med fler än etthundra berättarupplevelser på sju dagar. Flera internationella gäster tillsammans med både nationella och lokala berättare tar plats på scenerna. Onsdag är heldag för Årets berättarkommun Robertsfors och på lördag blir det Storytellers Meeting med berättare från när och fjärran. På lördag avgörs även tävlingen om stipendiet Berättarkraft.
Ny konferens som tar vara på berättandets kraft
På torsdag börjar Tell Me A Story, en två dagars konferens med temat att ta vara på berättandets kraft för att lära och läka, stärka och utveckla, kommunicera och påverka. Bland föreläsarna finns moderaterna förre chefstrateg Per Schlingmann, Elfrida Bergman och Sara Lindquist från projektet Queering Sápmi samt Abbi Patrix, Frankrike, Geogiana Keable, England/Norge och Roi Gal Or, Israel/England.
Samarbete Umeå-Betlehem
Idag tisdag gästar Mattias Alkberg Ungdomens hus 51:an och Gunnar Eklund spelar Välviljans pris tillsammans med Anna Söderling och musikern Nina Nordvall Valberg. Making Senses är ett internationellt samarbete mellan Ögonblicksteatern i Umeå och Al-Harah Theatre i Betlehem. Sex skådespelare porträtterar sex kvinnor i Palestina och Sverige med funktionsnedsättningar och som lever med helt skilda förutsättningar.
Hela veckans program: http://berattarfestivalen.se/program/
————————————————————————————————————

Media är givetvis välkomna att bevaka Berättarfestivalen och Tell Me A Story.
För intervjuer, pressbilder, frågor och mer information kontakta:
Jonas Lundqvist, projektledare, tel 0910-151 20, 070-35 65 008 eller jonas@berattarfestivalen.se