[PRESSMEDDELANDE] Gunnel Flinta blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sju finalister blev hennes berättelse på temat ”hemligheter och lögner” juryns favorit. ”En berättelse som både angagerar och berör” som det hette i juryns motivering. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att Gunnel får en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

Det var en överraskad, men mycket lycklig, vinnare:
– Var med ifjol i finalen, men egentligen har jag inte berättat så mycket offentligt sen dess. Så lite överraskad blir jag. Och glad förstås!

Gunnels berättelse hade inget särskilt namn, men det kunde ha varit ”Nu kan jag berätta om Sonja”, säger Gunnel.

Gunnel Flinta är en flitig besökare på Berättarfestivalen.
– När det är berättarfestival tar jag semester!

Nu blir det en stipendieresa till en berättarfestival i Europa. Men det finns viss begränsningar:
– Jag vill inte flyga, tåg är min grej, jag vill stå med båda fötterna på jorden.

Juryns motivering
Den fullständiga jurymotiveringen lyder: ”Med humor och allvar levererar årets stipendiat en berättelse som både engagerar och berör. Man känner igen sig och sugs in i historien. Med en naturligt berättarstil omfattas lögner och hemligheter på ett utmärkt sätt.”

Juryns ordförande Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, avslöjade att det som vanligt var ett tufft juryarbete:
– Det börjar bli tradition att vi har svårt at välja. Men flera i juryn har varit med några år nu och även juryarbetet ar utvecklats. Vi hittar bra delar i allas berättelse, kul men gör vårt slutliga val mycket svårt. Det som var kul den här gången var att berättarna själva var så berörda av sina historier som låg nära dom själva känslorna. Känslorna fanns långt ute.

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Jakob Burman, Ellacarin Blind, Lauri Erikoinen, Anna Sundström-Lindmark, Sophie Nyblom, Gunnel Flinta, Maria Aasa och Susann Bergå.

Juryn bestod av kommunalrådet Bert Öhlund, fd kommunalrådSkellefteå kommun, Olle Lundqvist, journalist, Sara Medidel, kulturchef Västerbottens-Kuriren, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Pär-Erik Wikström, Edelviks folkhögskola samt två representanter för publiken.

Bakgrund
Stipendiet Berättarkraft har instiftats av Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen och för genomförandet av tävlingen ansvarar Västerbottensteatern. Stipendiet delas ut för femte året och det övergripande syftet är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Tidigare vinnare är Karin Ferry 2010, Berith Juvonen 2011, Maj Degerstedt-Marklund 2012 Sabine Fondelius 2013.

 

Information och kontakt:

Pressbilder laddas upp snarast efter finalen  på http://berattarfestivalen.se/press/ eller kan beställas via jonas@berattarfestivalen. se eller tel 070-35 65 008.