Finalisterna i tävlingen om stipendiet Berättarkraft är nu utsedda och alla åtta är kvinnor.

Finalisterna är Anna Axelsson, Skellefteå, Anne Woulab, Lycksele, Anneli Lundmark, Skellefteå, Elinor Mörtzell, Rusksele, Karin Lundström Rawden, Skellefteå, Lena-Stina Forsell, Granö, Michaela Sverker, Burträsk och Runa Ceder, Skellefteå. Kvinnlig berättarkraft dominerar alltså, men första reserv är faktiskt en man….

Ovanligt många sökande
Tävlingen genomförs i år för sjätte gången och tävlingsansvariga Lillemor Skogheden på Västerbottensteatern berättar att det varit stort intresse för stipendiet:

– Vi har haft 24 sökande vilket är ovanligt många. Det är också kul att det är så många nya berättare som lämnat in sina berättelser.

Berättelserna är också mycket varierande i hur de tolkar årets tema säger Lillemor:

– Temat var ”På andra sidan” och det har bland annat gestaltats både geografiskt, rumsligt och andligt.

Final på Berättarfestivalen
Finalen avgörs på Västerbottensteatern 28 mars som en del av programmet under Berättarfestivalen i Skellefteå 2015.

Berättarkraft är ett stipendium som syftar till att utveckla berättandet i Västerbotten. Arrangörer är Västerbottensteatern i samarbete med Skellefteå Kraft, som även är sponsorer, samt Berättarfestivalen.

Studieresa och workshop
Stipendiet består i en studieresa till en större europeisk berättarfestival, men alla åtta finalisterna får dessutom chansen att delta i en workshop i februari. Under Lillemor Skoghedens och Rose-Marie Lindfors ledning får de då möjlighet att utveckla sitt berättande.
Mer information: Lillemor Skogheden, Västerbottensteatern, tel 070-250 45 99 eller lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se

Berättarfestivalen i Skellefteå 2015 genomförs 23-29 mars.
Kontakt: projektledare Jonas LUndqvist, tel 0910-151 20, 070-35 65 008, jonas@berattarfestivalen.se