[Pressmeddelande] De kommer från olika håll i Västerbotten. Vad som förenar är deras berättarlust som tagit dem till final i tävlingen om stipendiet Berättarkraft. Nu har de under en intensiv helg förädlat sin berättarkonst.

Västerbottensteaterns Lillemor Skogheden var tillsammans med Rose-Marie Lindfors kursledare på Edelviks folkhögskola under två intensiva dagar. Lillemor berättar om en mycket lyckad workshop:

– Det var mycket skratt och generositet tillsammans med åtta nya berättarvänner.

Workshopen fokuserade i första hand på deltagarnas egna berättelser och hur dessa kunde förädlas innan det blir det dags för finalberättande under Berättarfestivalen.

– Jag är så glad över hur noggranna och generösa alla var med sina lyssnarupplevelser och hur de delade med sig av tips till berättaren och hur berättelserna kunde utvecklas.

Hitta hem
Årets tema för Berättarkraft är ”Hitta hem” och det har gett upphop till många olika berättelser, från humoristiska anekdoter och historiska händelser, till dagsaktuella och smått samhällskritiska betraktelser.

– Dramatik, poesi, humor och hjärta sammanfattar årets berättarkraft på ett bra sätt, säger Lillemor.

Finalen på Berättarkraft genomförs på Västerbottensteatern lördag 23 april med start kl 13.00. Alla finalisterna får möjlighet att delta i denna förberedande workshop. Stipendiet, som segraren i finalen får, består av möjligheten att delta i en skriv- och berättarkurs på Kreta under ledning av Kersti Björkman.)

Berättarkraft genomförs i samverkan mellan Västerbottensteatern, Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen

Finalisterna på bilden är, bakre raden fr vänster: Johan Sehlstedt, Skellefteå, Ingela Wall, Umeå, Ture Lundmark, Norsjö och Anna-Mia Johansson, Byske.
Främre raden fr vänster: Hanna Palm, Umeå, Elinor Mörtzell, Rusksele, Marina Georgescu, Skellefteå och Sara Öhrnell Hansson, Umeå. Foto: Rose-Marie Lindfors.