Tjejkväll med Drottning Kristina, Zombie-film och berättelser från några av Åseles 84 nationaliteter är smakprov på inslag när Årets berättarkommun 2015 tar plats på Berättarfestivalen.

Berättarfestivalen utser varje år en kommun i Västerbotten som får ta över berättarbudkavlen och äran att vara Årets berättarkommun. Under 2015 har det varit Åsele som vårdat budkavlen och kommunens biblioteks- och kulturansvarige Åsa Persson, som samordnat det lokala arbetet, är mycket nöjd:

– Det har varit mycket bra! Vi har fått många idéer hur man kan fortsätta att jobba med berättande, så det här var ett inspirerande upptaktsår för oss. Roligt och intensivt kan man säga.

På Berättarfestivalen onsdag 20 april summerar Åsele sitt berättarår med en hel dag fylld av berättelser, musik och film. Det berättas om kulturarv som i historien om Asplunda lanthandel, om Åsele som blev Ösele och invånarna zombies när SVT spelade in barnserien Zombie i byn och om att se döden i vitögat vid mötet med vilda djur.

Åseles 84 nationaliteter
I Åsele finns 84 nationaliteter representerade och några av deras berättelser får publiken också möta. Antonio Ferreira Da Matos från Portugal har bott i Åsele i tre år och berättar om hur han driver Antonios Bageri. Daniel Souza ger sin bild av hur det är att komma till Västerbottens inland från Brasilien. Zaman Hussaini berättar om sin flykt från Afghanistan genom Europa till Sverige.

I Tjejkväll med Drottning Kristina får vi möta sju starka kvinnor som från medeltid och fram till idag betytt mycket för Åseles framgång och utveckling. För musikaliska inslag svarar bland annat en ung grupp från Musikskolan och gruppen Norrlandsfamn. Deras framträdande kryddas med inhopp av stuppkomikern Erik Moberg.

”Skapa gemenskap och dialog”
Årets berättarkommun är en satsning för att stärka berättandets betydelse i hela Västerbotten. Berättarfestivalen vill uppmärksamma kommuner som arbetar på ett medvetet och engagerat sätt med berättande, men hoppas att det också ska fungera som en inspiration till de eldsjälar som vill utveckla arbetet med berättande på hemorten. För det löpande arbetet med stöd åt Årets berättarkommun står Västerbottens museum genom berättarantikvarien Marianne Folkedotter:

– Jag har fått möta och jobba med så många entusiastiska, kunniga och kreativa människor under det här berättaråret i Åsele. Att få den här utnämningen gör att de under ett år kan fördjupa sig och jobba med den egna kommunens berättelser. Utifrån mitt perspektiv finns en stor vilja i kommunerna att lära sig mera om och av varandra och att lyfta fram både nutida berättande och kulturhistoria. Förhoppningsvis kan det bidra till att skapa gemenskap och dialog.

Fakta:
Årets berättarkommun Åsele har program på Nordanå, Skellefteå, onsdag 20 april kl 10.00 – ca 20.00 under Berättarfestivalen som pågår 18-24 april.
Programmet kan kollas här ››