[PRESSMEDDELANDE] En genväg till berättarrörelsen både i Sverige och i världen – det fick Berättarfestivalen i Skellefteå på köpet när samarbetet med den lokala berättarföreningen stärktes.

Skelleftebygdens berättarförening har i år fått en tydligare roll i organisationen med uppdraget att koordinera festivalprogrammet. Föreningen står stadigt förankrad i den lokala berättarverkligheten, men har också direktkontakt in i det internationella berättarnätverket.

Kulturell och geografisk bredd
Berättarföreningens Rose-Marie Lindfors är programkoordinator och kan visa på en enorm kulturell och geografisk bredd.

– På scenerna kommer att finnas berättare med rötterna i bland annat Sverige, Finland, Palestina, Iran, Kongo, Somalia, Danmark, England, Syrien, Eritrea, Senegal, Bosnien och Venezuela. Vi kan erbjuda berättelser med inspiration från hela världen, och det speglar det berättande som pågår i Skellefteå, Västerbotten, Sverige och världen just nu.

Medveten satsning på samverkan
Samarbetet med Skelleftebygdens berättarförening är en medveten satsning för att förankra festivalen tydligare i berättarrörelsen, säger Robert Herrala, programansvarig på Västerbottensteatern:

– Det speciella med Berättarfestivalen är bland annat samverkan mellan kulturinstitutionerna, lokala arrangörer och den ideella berättarrörelsen. Med det här samarbetet når vi ut i rörelsen både lokalt och globalt.