[Pressmeddelnde] Temat hitta hem löper som en röd tråd genom berättarväven på Berättarfestivalen i Skellefteå. Den knyter ihop australienska Bunjalung peoples adoption av Björnola Lind med Danjin Malinovic berättelse från kriget i det forna Jugoslavien och Maria Bohlins självupplevda känsla av hur det är att känna sig främmande och lite vilsen i sitt eget land. Det är också temat för finalen på tävlingen om stipendiet Berättarkraft.

Det är givetvis ingen tillfällighet att begreppet hitta hem kan appliceras på många av festivalens program säger projektledaren Jonas Lundqvist.

– Det ligger i tiden kan man lugnt säga, så där bryter vi inte ny mark. Däremot är det inget tema som beordrats av festivalledningen utan det har växt fram organiskt bland alla de medverkande och arrangörer som bidrar med program under veckan.

Vilsen i sitt eget land
Hitta hem kan betyda väldigt olika saker för olika människor. Och det behöver inte handla om att färdas över stora geografiska områden. Det kan Maria Bohlin vittna om. Hon är frilansjournalist och förlagsredaktör, men arbetar även med ensamkommande flyktingbarn. I sin berättelse Främling i mitt eget land ger hon små glimtar av hur det är att komma till ett helt nytt land som en främling, men också hur det är att känna sig främmande och lite vilsen i sitt eget land.

– Förutom mitt barndomshem, så har jag aldrig haft en särskild plats jag kallat hemma. Jag har försökt hitta den platsen, platsen jag vill stanna på, men den finns inte. För mitt hemma är inte bara en plats. Mitt hemma är många olika platser. När jag är på en plats, så saknar jag en annan. Jag bär med mig den saknaden hela tiden. Jag kommer alltid att längta hem.

Från Jugoslavien till Australien
Riksteaterns Danjin Malinovic gripande monolog Var är mitt hem med motiv från hans upplevelser i krigets Jugoslavien lämnade publiken starkt berörd häromkvällen. I Drömstigar på fredag tar Björnola Lind med oss på en resa genom myt och verklighet. Bland annat berättar han om hur han blev adopterad av Bunjalung people i Australien. Finalen på Berättarkraft avgörs lördag 23/4 och då får vi höra hur de sex finalisterna tolkat temat Hitta hem.

Berättarfestivalen pågår till söndag 24 april med många fler berättarprogram som på olika sätt handlar om att hitta hem – geografiskt, socialt, personligt eller på annat sätt.