[PRESSMEDDELANDE] 7 dagar med mer än 100 berättarupplevelser på 13 orter i Skellefteå kommun – nu är den tionde Berättarfestivalens program komplett. Och mer gediget än någonsin säger arrangörerna inför festivalstarten kommande måndag.

Berättarfestivalen i Skellefteå firar tioårsjubileum med ett program som både har bredd och spets, säger Jonas Lundqvist i arrangörsgruppen.

– När man sitter här med tjugoåtta sidor programtidning i handen så ser man direkt att här finns både skratt och skröna, lokala event i bygdegårdar och etablerade namn som Stina Ekblad på Nordanåteaterns stora scen. Vi har en öppen och gränsöverskridande syn på berättande och det ger den här bredden.

Uje Brandelius – från Dramaten till Berättarfestivalen
Bland de mest intressanta satsningarna i år hör Spring Uje, spring med Uje Brandelius. ”Det bästa på svensk scen just nu” har det sagts om föreställningen som närmast kommer från ett gästspel på Dramaten. Stina Ekblad gör Historien om en soldat i samspel med en septett från Norrlandsoperans symfoniorkester. Från en premiär inför fullsatt salong kommer Frida Selander med sin musikaliskt avskalade föreställning När du går på känsla är du alltid i tid. Sara Ajnnak delar med sig av en musikalisk och filmatiserad berättelse om koloniseringens följder; Sjávuoste buökttlet – Revolution of Silence, som avslutar en heldag med Årets berättarkommun Sorsele.

Festivalens hjärta bultar på många platser
Det är inte enbart på större scenerna som festivalens karaktär skapas, utan det berättas och lyssnas även i Sjöns bönhus i Hjoggböle, i Burträskarnas hus och på Fritidsgården Gluggen i Bureå. Totalt blir det festival på tretton orter.

– Vi måste också påminna om att mycket av Berättarfestivalens hjärta bultar på många platser, i alla de evenemang som fyller bygdegårdar, Folkets hus, bibliotek och andra lokaler utanför centrala Skellefteå, säger Jonas Lundqvist. Och att det är så många olika arrangör som gör den här festivalen tillsammans med oss.

Jubileumsinvigning med berättarkonst, musik, bild och akrobatik
Tioårsjubilerande Berättarfestivalen sparkar igång måndag 9 april. I en festlig invigningsshow får vi uppleva några av festivalhistoriens tidigare höjdpunkter, men även möta nya, spännande berättare och uttryckssätt. Marianne Folkedotter, scenberättare och Sveriges enda berättarantikvarie, återvänder till sitt älskade Västerbotten genom föreställningen med samma namn, i sällskap med fotografen Sune Jonssons bilder och musikerna i världsklass Jonas Knutsson och Johan Norberg.

Internationellt gästspel blir det av Nell Phoenix, Londonbaserad berättare med världen som arbetsfält. Andra medverkande är Ellenor Lindgren, Frida Selander, Thomas Andersson och Kajsa Bohlin, mångbegåvad nycirkusartist som vill att både akrobatik och berättande ska utövas på scenen. Samtidig!

– Sedan rullar det på i en hel vecka och när man ombeds lämna några festivaltips så blir det verkligen frågan om kill your darlings. Här är varje litet berättat ord en avgörande del i bygget Berättarfestivalen, så ni får kolla själva och göra era val, summerar Jonas Lundqvist.

________________________________

Komplett program finns här»

Programtidningen med programtablå och artiklar kan även läsas on-line här.

För pressbiljetter kontakta Jonas Lundqvist, tel 070-35 65 008, jonas@berattarfestivalen.se