Biljettsläpp 2 september!

Visst blir det berättarfestivalen även i år! Förvisso med speciella förutsättningar men definitivt med sedvanlig berättarkraft och lyssnarglädje. 2 september släpps biljetter till de berättarprogram som Västerbottensteatern/Nordiskt Berättarcentrum arrangerar under veckan.

Det är en osäkerhetens tid vi alla arbetar i. Att förbereda Berättarfestivalens är inget undantag, men vi fortsätter vårt arbete med att planera för att genomföra festivalen 12-18 oktober. Men med lite speciella förutsättningar förstås.

Berättarfestivalens program avser vi att genomföra, men givetvis med hänsyn tagen till de rekommendationer och restriktioner som är aktuella. Det innebär att det kan bli ändringar i programmet allteftersom situationen utvecklas. I nuläget är det exempelvis en trolig förutsättning att många föreställningar genomförs med ett begränsat publikantal. Information om vad detta kommer att innebära för varje specifik programpunkt kommer att löpande uppdateras här på festivalwebben. Beslut kring varje programpunkt ansvarar respektive arrangör för.

Vi kommer att löpande uppdatera denna information, både här i programtablån (se respektive programpunkt) och i sociala medier. Följ oss för att få dagsaktuell information.

Vi hoppas och tror att ni kära publik har förståelse för att det kan vara lite krångligare läge kring föreställningar. Med gemensamma ansträngningar ska ändå detta bli en fantastisk festivalvecka, fylld med berättarkraft och lyssnarglädje i hela Skellefteå!

Kommentera

[PRESSMEDDELANDE] Hyllningar, hat, rubriker, men framför allt ett mångsidigt och engagerande konstnärskap – Stina Wollter lämnar ingen oberörd. I oktober gästar hon Berättarfestivalen i Skellefteå med en egen berättelse, en konsert och en utställning på Museum Anna Nordlander.

Stina Wollter är konstnär, författare, sångerska och Instagramprofil. Hon tar fajten för allas rätt att få vara trygga med sig själva och fylla sin plats på jorden. Stina har beskrivit den press som vi människor utsätts för och visat på strategier för motstånd och överlevnad. Något som ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp.

– Stina Wollter lämnar verkligen ingen oberörd och vi är stolta och glada över att få presentera henne som den första bokningen till Berättarfestivalen i Skellefteå, säger Monica Lindgren, producent vid Nordiskt Berättarcentrum som arrangerar festivalen.

”Bilder, berättelser, kroppstrix och dans…”
Stina medverkar med en föreläsning som är ”full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans”, som hon själv beskriver det. Tillsammans med sin man, musikern Micke Olsson Wollter, avslutar Stina med en minikonsert som knyter an till hennes berättande.

Stina Wollter säger själv att hon ingår i en större livsviktig berättartradition som kan bidra till förändring:
– Det är en tradition där den personliga berättelsen blir allmängiltig. Det egna skapandet kan väcka fler till lust att skapa, och eftersom skapande är ett vaccin mot maktlöshet kan det bli en början till förändring i ett större perspektiv.

Utställning med ett urval av Stinas konst
Under Berättarfestivalen visas även utställningen Det rör mig, ett urval av Stina Wollters konst, på MAN– Museum Anna Nordlander.
– All konst jag skapar både (be)rör mig och rör mig. Min konst handlar ju om bearbetandet av de stora sammanhangen i den lilla människan, säger Stina om utställningens tema.

”Precis såna frågor vi jobbar med”
Madelaine Sillfors, curator på MAN, gläds åt att få visa delar av Stina Wollters konstnärskap.
– Stinas konst är något många kan relatera till, det handlar om kroppen och om att leva med sin kropp i världen, det känns fantastiskt att få visa hennes konstnärskap på MAN, det är precis såna frågor vi jobbar med!

– – – – – – – – – –

STINA WOLLTER PÅ BERÄTTARFESTIVALEN I SKELLEFTEÅ

Berättarprogram/föreläsning och konsert med Stina Wollter och Micke Olsson Wollter
Nordanåteatern, Skellefteå, 17 oktober kl 16.00.

Det rör mig – utställning med urval av Stinas konst
MAN – Museum Anna Nordlander, Nordanå, vernissage 18 oktober.

Berättarfestivalen genomförs 12-18 oktober 2020 i hela Skellefteå kommun
Huvudarrangör: Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med kulturinstitutioner och en mängd övriga lokala kulturaktörer.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , , , ,
Kommentera

Inställda föreställningar, ändrade planer, jobba hemma… trots alla svårigheter i dessa virustider så ser vi framtiden an med tillförsikt och planerar en alldeles fantastisk berättarfestival! I år genomförs Berättarfestivalen 12-18 oktober och kan snart presentera de första programmen. Mer berättarkraft och lyssnarglädje än någonsin är vårt mål.

Arbetet har inte stannat upp, men försinkats något, under den här perioden med coronasmitta omkring oss. Den här webbplatsen toppas som synes av fjolårets datum – det ska vi snart uppdatera. Programarbetet har däremot fortsatt med hög intensitet under ledning av vår nya programkoordinator Monica Lindgren. Vi kan snart släppa de första mycket intressanta namnen så häng med här och i våra sociala media för senaste nytt.

Tänker du arrangera program under Berättarfestivalen 2020? Vår sida för programanmälan är öppen, kontakta monica.lindgren@vasterbottensteatern.se för att få ett lösenord.

Följs oss i sociala media:
Facebook
Instagram: @berattarfestivalen

Kommentera

Årets programtidning är klar

Ni som vill studera årets festivalprogram som en tidning uppslagen framför er på frukostbordet – nu är den på gång. 1 oktober finns årets programtidning tillgänglig på Skellefteå Turistcenter och andra offentliga platser.

Programtidningen kommer även att landa 3 oktober i postlådan hos Norrans prenumeranter. Men vill ni tjuvkika redan nu så kan göra det här. » Men då helt utan papperskänsla.

 

Kommentera

Programsläpp!

Nu släpper Berättarfestivalen i Skellefteå första delen av programmet för 2019. Det blir förstås mycket nordiskt när festivalarrangören Nordiskt Berättarcentrum lördag 31/8 har release på sina egna arrangemang under festivalveckan. Och så får vi vara med om ett möte mellan Karin Boyes text och ett sammanbitet metalband.

– Vi fortsätter att förädla vårt koncept som bygger på samverkan mellan kulturinstitutionerna i länet och de lokala arrangörerna. Det gör att vi kan presentera en berättarvecka där hela kommunen fylls med berättarupplevelser, säger Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör för Berättarfestivalen.

Kallocain med berättare och metalband
Nordiskt Berättarcentrum fyller själva på det digra festivalprogrammet med ett antal akter av hög konstnärlig kvalitet. Spännande blir att se Musikteater Unna utforska berättargenrens gränser när de tar sig an Karin Boyes Kallocain med en berättare och ett metalband på scenen.

Nordiska möten på Festivalklubben
Många nordiska berättargäster kommer att synas och framför allt höras på Festivalklubbens scen. Story Fight Night är ett koncept för berättarbattle som utformats av danske Kasper Sørensen, som även är värd för kvällen tillsammans med Love Ersare.

Lördagens Nordisk Berättarkväll innehåller tre akter; norska Story Squad, tre unga kvinnliga berättare, 3Troubadours, med medlemmar från Finland, Norge och Belgien, och Francesca Vincentie, berättare och musiker med sitt band. ”Tänk dig ett väsen som med en fot i Västerbottens & Lapplands barrskogar och en i Indonesiens regnskogar, varit ute på en lång sökexpedition.” är hennes egen beskrivning. Stephen Rappaport fyller också en klubbkväll med sin Museum Of Contemporary Art. Stephen leder även en workshop för inbjudna skådespelare och berättare.

Sara Lidman i ett electromusikaliskt kollage 
Ett annat berättarexperiment är LEV! där Ellenor Lindgren i ett electromusikaliskt kollage hyllar Sara Lidman som den fantastiska talare hon var. Mer västerbottniskt författarskap blir det då Jonas Hedlund ensam på scenen ger berättarföreställningen Ormens väg på hälleberget baserad på Torgny Lindgrens mästerverk.

Taggar: , , ,
Kommentera

Nu släpps snart årets program

Nu närmar sig den dag då vi kan lätta på förlåten och publicera den del av programmet som Nordiskt Berättarcentrum själv arrangerar. 31 augusti kl 10.00 blir programtablån offentlig här på vår webbplats.

Vi kan utlova ett femtontal högklassiga och spännande berättarupplevelser i det här första programsläppet. Sedan kommer fler program från alla våra andra arrangörer att kontinuerligt publiceras. Det är bara att hänga med och hitta dina egna favoriter.

Biljetter till dessa föreställningar från Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern släpps 4 september. De kan då köpas på tickster.com eller på Skellefteå Turistcenter. Information om biljettpriser och direktlänkar till biljettbokningen kommer att finnas vid respektive programpunkt.

14-20 oktober är det dags för en ny vecka där vi kan garantera massor av berättarkraft och lyssnarglädje.

Kommentera

Temat för stipendiet Berättarkraft 2019 är skräckslagen. Vi tror att vi alla är skräckslagna inför olika saker och i olika situationer.

För en del är skräckslagen tanken på att tala inför folk, för andra klimatångest, fobier, nya jobb, flytt, demokratins framtid, monster under sängen eller ett frieri.

Berättarkraft är ett muntligt berättarstipendium där vi välkomnar berättelser i olika genre. Allt från vardagsrealism till rysare, saga eller fantasy. Det kan bli dokumentära och självupplevda livsberättelser, historiska berättelser eller något helt påhittat. Det viktigaste är lusten att berätta och viljan att via Berättarkrafts workshop arbeta med berättelsen fram till ett muntligt framförande på finalen.

Sista ansökningsdag 30 april 2019
Finalen på Berättarkraft har alltid legat under Berättarfestivalen i Skellefteå. Eftersom festivalen är flyttad från våren till hösten 2019 har vi valt att synkronisera Berättarkraft på samma sätt. Sista ansökningsdag blir därför den 30 april 2019.

Vad skrämmer dig? När tycker du att skräckslagen är ett adekvat uttryck? Berätta för oss! Du kan söka både muntligt och skriftligt. Mer information om detta och ansökningsblankett finns här»

Berättarkraft är ett samarbete mellan Skellefteå Kraft, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Berättarfestivalen.

Kommentera

Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld – seminarium den 10/4 i Skellefteå under Berättarfestivalen

Länsbiblioteket arrangerade under Berättarfestivalen en seminariedag på temat Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld. Här kan du se filmerna från dagen.

Hur behöver författaren förändra sitt litterära uttryck när hen skriver för olika digitala plattformar och publikationsformer? Vad händer med språket? Vad händer i mötet med läsaren? Hur behöver författaren förändra sitt litterära uttryck när hen skriver för olika digitala plattformar och publikationsformer? Vad händer med språket? Vad händer i mötet med läsaren?

Det är frågor som ställdes, diskuterades och prövades i seminariet som riktade sig till alla som är intresserade av att skriva och läsa.

Seminariet genomförs under Berättarfestivalen i Skellefteå tisdagen den 10 april och arrangerades av Länsbiblioteket i Västerbotten, i projektet ”Läslitt i härlitt!”, som har fått stöd av Kulturrådet.

Kontakt: Carl Axel Gyllenram, bibliotekskonsulent/litteraturfrämjare, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se, tel 070-258 57 26.

FILMER:

Författaren Daniel Åberg: Hur påverkas det språkliga uttrycket i en roman främst avsedd att lyssnas på och inte läsas?

Författaren Theres K Agdler berättar om NORRLANDS FUTURUM, ett litteratur- och konstprojekt om Norrlands och bokens framtid.

Tænd Litteraturen! Hvad er en digital forfatter? Hvordan ser en poesimaskine ud? Martin Campostrini, Projektleder Turn on Literature, Roskilde Bibliotekerne och Allan Thomsen Volhøj, Projektkoordinator Turn on Literature, Roskilde bibliotekerne.

Poeten och den norska poesimaskinen – den norske poeten Morten Langeland.

Kommentera

[PRESSMEDDELANDE]  Efter en hel vecka fylld av berättelser är det en trött men mycket nöjd arbetsgrupp som gör en första summering av Berättarfestivalen 2018. Tioårsjubilerande festivalen har varit välbesökt och uppskattad för oväntade möten mellan uttrycksformer och kvalitativa upplevelser. Redan nu identifieras dessutom möjligheter att förädla festivalkonceptet med inspiration och erfarenheter från årets lyckade program.

Festival på 13 orter med 54 arrangörer
Berättarfestivalen är ett stort samverkansprojekt. Till årets festival har inte mindre än 54 arrangörer på olika sätt bidragit med program. Det är kulturinstitutioner, bibliotek, bygdeföreningar, studieförbund föreningar och många andra. Spridningen av aktiviteter på många olika spelplatser är också något som festivalledningen är glad över. Det har arrangerats program på 13 olika orter i Skellefteå kommun.

Mötesplats för bransch och publik
Nordiskt berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, är huvudarrangör för festivalen och verksamhetschefen Robert Herrala gläds åt att festivalen blivit en mötesplats för berättarbranschen.

– Den tionde festivalen gav mig fantastisk underhållning, många berättelser som berörde mig starkt och fina möten med både festivalbesökare och medverkande berättare. Festivalen som just mötesplats för bransch och publik är en av de grundläggande idéerna som fått allt större giltighet och som vi vill bygga vidare på.

Oväntade möten mellan uttrycksformer
I årets program har också ett möte uppstått mellan olika berättarformer, exempelvis har musik och berättande i samspel varit något av en röd tråd genom festivalveckan. Även det mer oväntade mötet mellan akrobatik och berättande har fått plats i år.

– Vi vill fortsätta att skapa en genremässigt bred festival, gärna med plats för fler berättarformer som exempelvis standup och estradpoesi, säger Robert Herrala.

”Det får inte vara slut”
Uppskattningen från publiken visas både inför de större scenföreställningarna, exempelvis Stina Ekblads gästspel och Spring Uje, spring med Uje Brandelius, som vid de till formatet mindre programmen i bygdegårdar, på caféscener och liknande.

Programkoordinator Rose-Marie Lindfors ger ett exempel på publikreaktioner:

– Jag minns speciellt två unga kvinnor som stod kvar i foajén när kvällens föreställning var slut. De ville inte gå hem, och sa ” jag står här och hoppas att det fortsätter snart, det får inte vara slut nu, jag vill vara i den här fantastiska världen alltid. Det här är ju livet, fattar du det!”. Det är stora ord, men sånt som vi faktiskt fått höra och ta med oss som inspiration i fortsatt jobb.

___________________________________

Statistik (antal besök, målgrupper etc) håller nu på att samlas in från alla arrangörer – en sammanställning förväntas kunna publiceras under veckan.

Taggar: , , , ,
Kommentera

Melker Johnsson blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sex finalister blev Melkers berättelse på temat ”Hit men inte längre” juryns favorit. ”En dramaturgiskt väl uppbyggd och sammansatt historia” som det bland annat hette i motiveringen. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att vinnaren Melker får möjlighet att delta i en skriv- och berättarkurs på Kreta.

Melker Johnssons berättelse handlar om Hulda Viklund, för detta hushållerska, på väg mot nytt arbete som lagerarbetare i en träskofabrik i Holland. Hennes framtidsambitioner på äldre dagar kommer tyvärr lite på skam när hon råkar slå ihjäl en karl på vägen till Holland…

Huldas dagliga pilsner
Idén till berättelsen fick Melker när han började väva tankar kring kring personen Hulda Viklund.

– En tanke som växte fram var den när Hulda intog sin dagliga pilsner och då blev Vilda Huklund, en lite annan person. Utifrån växte så historien om hennes äventyr fram. Berättelsen är ren fiction men visst finns det olika förebilder som jag plockat delar av och satt samman till Hulda och hennes öde.

Inte tänkt tanken på vinst
Stipendiet består i en skriv- och berättarkurs på Kreta under ledning av Kersti Björkman, Fabula Storytelling. Vad har du för förhoppningar kring det här stipendiet och resan?

– Första tanken är bara ”en stipendieresa – vaow!”. Jag hade överhuvudtaget inte tänkt tanken att det skulle bli en vinst. De andra i finalen var ju så bra! Jag vill också tacka för den workshop vi finalister var med på. Under Rose-Marie Lindfors och Lillemor Skoghedens ledning fick vi chansen att tillsammans utveckla både vårt berättande och våra berättelser i en generös stämning.

Starka berättelser i tiden
Berättarkraft genomfördes för nionde gången och traditionsenligt var juryarbetet tufft, säger jurymedlemmen Camilla Berglund:

– Det var många starka berättelser som ligger i tiden så det var en grannlaga uppgift att utse vinnaren. Men vi är ändå väldigt nöjda med vår slutliga beslut.

Juryns motivering
Juryns motivering lyder i sin helhet:
”En dramaturgiskt väl uppbyggd och sammansatt historia, framförd på ett naturligt sätt med både humor, en knorr på slutet och i gott samspel med publiken.”

En lavinartad succé
Vid presentationen av vinnaren för publiken fick motiveringen tillägget ”en lavinartad succé”. Förklaringen till den kryptiska formuleringen var det stora snöras från taket som dånande avbröt Melker Johnsson i sin finalberättelse. Melker fanns sig och hänvisade till att det var förmodligen var Hulda som härjade på taket. Ditkallad räddningstjänst gjorde den mer pragmatiska genomsökningen av snöraset och kunde konstatera att ingen människa kommit till skada.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Övriga deltagare i finalen var, utan inbördes rangordning, Jenny Forslund, Skellefteå, Lina Marklund, Skellefteå, Åsa Bergwall, Lycksele, Kristina Bäck, Åsele, Eva Salqvist, Umeå och Olof Söderström, Skellefteå.

Årets jury bestod av Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Bert Öhlund, fd kommunalråd i Skellefteå, Pär-Erik Wikström, berättare/Edelviks folkhögskola och Åsa Lindström-Öberg, vinnare av Berättarkraft 2017, samt de två publikrepresentanterna Camilla Berglund och Dan Lundberg.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Fakta
Stipendiet Berättarkraft har instiftats av Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen och för genomförandet av tävlingen ansvarar Västerbottensteatern. Stipendiet delades ut för nionde året och det övergripande syftet är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Tidigare vinnare är Karin Ferry 2010, Berith Juvonen 2011, Maj Degerstedt-Marklund 2012, Sabine Fondelius 2013, Gunnel Flinta 2014, Anne Woulab 2015, Anna-Mia Johansson 2016 och Åsa Lindström-Öberg 2017.

Taggar: , , , , , ,
Kommentera