Årets berättarkommun 2011

Årets berättarkommun 2011 var Vilhelmina som rapporterar så här från sitt berättarår:

Vilhelmina är fantastiskt!
Det var ett fantastiskt besked som berättarfestivalen kom med under hösten 2010 när de tillfrågade oss om vi var intresserade av att ta över stafettpinnen från Bjurholm. Vi funderade inte så länge innan vi tackade ja. Vilhelmina har en tradition av ett rikt kulturliv som skapats av en mängd oerhört duktiga kulturmänniskor genom åren. Utnämningen till Årets Berättarkommun är en av många försök att i nutid förvalta vår kulturhistoria MEN att också ge nästa generation förutsättningarna och möjligheterna. Därför var det extra roligt att i Vilhelminas program under Berättarfestivalen 2011 så framfördes en mängd berättelser av just ungdomar.

Vilhelmina har ingen berättarakademi som i Bjurholm men väldigt många engagerade kulturarbetare i olika föreningar och organisationer. Det goda samarbetet med dessa kulturarbetare var en förutsättning att kunna lyckas med åtagandet Årets Berättarkommun. Varje månad har studieförbunden sett till att det funnits berättarcafeér runt om i vår kommun. Förutom det har en mängd andra aktiviteter skett som gått under rubriken Berättaråret.

För fjärde året i rad så arrangerades också KULTURVECKAN i Vilhelmina. Temat för veckan var Berättande och invigningskvällen fick rubriken ”Ljugarkväll” som blev fullständig succé! Bokfrukost, Berättelser från Museihyllorna, Samisk kulturkväll, Musik- och Berättarcafeér och en massa andra aktiviteter förgyllde tillvaron i Vilhelmina. Bernhard Nordh-sällskapet har också under året arrangerat litterära turismresor, i Marsfjällets skugga, som blivit omåttligt populära och lockat människor från hela vårt land.

Under hösten arrangerades ”Samiska veckan” som blev en manifestation i berättande som skolan och alla andra också kunde ta del av.

Symbolen för Årets Berättarkommun är en budkavel som Vilhelmina förvarat under året. Vi ville gärna visa upp den för så många som möjligt så vi har placerat ut den i kommunen där vi trott att så många som möjligt kunnat passera tex på Folkets Hus, Turistbyrån och Flygplatsen.

Vi har haft ett mycket roligt år och tackar återigen Berättarfestivalen för den möjlighet som de gett Vilhelmina kommun att profilera sig i berättandet.

Vill du veta mer om vårt Berättarår så går det bra att ta kontakt med Christer Staaf tel 0940-14239,  070-3804239 eller e-post christer.staaf@vilhelmina.se alternativt Suzanne Sellin, tel 0940-14145, 070-3108016 eller e-post suzanne.sellin@vilhelmina.se.

Bilder: Överst från invigning av Kulturveckan och programmet Ljugarbänken. Foto: Penélope Mårtensson. Längst ner från fjällresa till Bernard Nordhs Marsliden Foto: Ann-Cathrine Eriksson.