Årets berättarkommun 2013

Årets Berättarkommun 2013 har varit Robertsfors. Under Berättarfestivalen 2014 kommer de att visa en del av sitt berättande, men här bjuder de också på en rapport om hur året har varit.

”Robertsfors kommun tog emot berättarbudkavlen vid Berättarfestivalen i april 2013. Det kändes verkligen som en ära!

Vi hade då redan hunnit ha ett stormöte där föreningar, studieförbund och berättarintresserade privatpersoner var inbjudna – ett mycket givande möte där ca 30 engagerade människor deltog.

Det som kanske varit allra mest givande med att vara Årets berättarkommun 2013 är just att människor och föreningar som aldrig samarbetat eller haft kontakt tidigare har förts samman av arbetet kring berättandet.

Vi har sett hur berättande verkligen engagerar människor, och särskilt de berättelser som har lokal anknytning. Berättarcaféer och andra arrangemang har varit populära. På biblioteket blev det alla tiders besöksrekord när Ingeborg Hörnell och Vivi-Ann Bäckström hade en programpunkt med titeln Historien om Storgatan.

Fotografier är ett annat sätt att berätta, och där har vi jobbat både med fototävlingen Broar berättar, samt med fotografen Ulf Forsberg som ger människor en berättarröst i de fotoporträtt han tar.

I oktober hade vi en kulturvecka med berättartema. Veckan var intensiv med massor av arrangemang med många olika infallsvinklar. Vad sägs om Historien om Alvar Lindmark, Samisk afton, berättarcafé med tema Skolminnen, Serier berättar – om Gustapersa, Bibeln berättar – kreativ bibelläsning, visning av landsbygdsfilmer och arkiv, berättarteater för barn, och mycket mer…

I Robertsfors har musiken en stor och viktig plats, och en höjdpunkt under året var när rockgitarristen Kee Marcello kom och berättade om sitt liv för ca 150 personer, och även för högstadiet, i november. I november ordnades också en uppskattad studiedag för lärare om berättande i skolan.

Vi ser fram emot att få bjuda på en del av detta tillsammans med andra godbitar, vid Berättarfestivalen 2014!”

 

Åsa Grenholm och Ewa Forsman
Kontaktpersoner för årets berättarkommun 2013