Stipendiat 2011: Berith Juvonen

I hård konkurrens med övriga fem finalister blev Berith Juvonens berättelse på temat ”passion” juryns favorit. Berith är scendebutant men ”stark i sin bräcklighet” som det hette i motiveringen. Förutom stor och välförtjänt innebär stipendiet att Berit fick en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

Det var faktiskt första gången Berith berättade på scenen:
– Skrivandet har varit mitt huvudintresse. Jag jobbar med en roman som ett ”övningsprojekt” så det här med att stå på scen och själv berätta blev en ny erfarenhet. Nu får jag fortsätta att arbeta med att utvecklas som berättare, i mitt skrivande men kanske också med det muntliga berättandet.

Juryns motivering i sin helhet lyder: ”En innerlig beskrivning av ny kärlek, där det återhållsamma framförandet lyfter fram berättelsen. Berits historia är stark i sin bräcklighet, det personliga språket och vardagsdetaljerna drar oss in i passionen.

Starka och passionerade
Juryns ordförande Mikael Olsson, dramaturg på Västerbottensteatern, avslöjade att juryarbetet blev tufft:
– Det var inget självklart eller lätt val, alla berättarna hade starka och passionerade ingångar i sina historier. Vi enades till slut för Berits berättelse som var renodlad och där passionen fanns med redan från början i ett mycket modigt och personligt framförande.

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Anna Nilsson, Skråmträsk, Ann-Gerd Antonsson, V. Skråmträsk, Berith Juvonen, Skellefteå, Ingrid Carlsson, Skellefteå, Linda Marklund, Burträsk samt Åse Mauritzdotter Westin, Burträsk.
I juryn satt förutom ordförande Mikael Olsson, Med Reventberg, Västerbottensteatern, Anette Novak, Norran, Evalena Ericson, Skellefteå Kraft, Pär-Erik Wikström, Edelviks Folkhögskola samt publikrepresentanterna Ann-Cathrin Johansson, Bo-Gunnar Olsson och Marie Salomonsson.

Stipendieresan: The Scottish storytelling festival, Edinburgh, oktober 2011

Beriths egen reseberättelse:
Att vinna Berättarkraft 2011 var helt otänkbart för mig när jag, i tiden mellan workshopen och framförandet på scenen, slet med min berättelse. Det handlade inte om att vinna, det handlade om att få fram orden och att inte svimma på scenen. När jag efter prisutdelningen stod med den vackra blombuketten, plaketten och diplomet var jag alldeles varm och tömd på tankar och grädden på moset var jag skulle få åka till Skottland när hösten kom.

Ett halvår senare klev jag av flygbussen på en av Edinburghs många kullerstensgator. Bakom mig den modernare delen av staden och framför mig Old Town. Det var dit jag styrde stegen med en euforisk känsla att träda in på historisk medeltida mark. Det var en ögonblicklig förälskelse i staden som sedan aldrig lämnade mig.

Jag spenderade tre nätter i Edinburgh, staden där festivalerna avlöser varandra under året. Berättarfestivalen var ganska anonym, förmodligen för att det var så vanligt med festivaler i staden, ingenting märkvärdigt liksom. Men i Storytelling Center fanns den, huset där berättandet lever under hela året. Här köade folk för de små plastbrickorna som tjänade som inträde till den moderata teatern i källaren. Jag såg lysande berättare avlösa varandra, berättare som levde för berättandet och varav åtminstone en arbetade med skolbarn och berättande (den vackra vithåriga damen Annmarie MacRury, som jag tyvärr inte har en bild av). Fantastisk var även Martin Macintyre som berättade en historia från antika Grekland, i flera sjok på ”gammelskotska” som förmodligen ingen förstod ett dyft av, men som ändå trollband publiken.

I The Hub var det desto storslagnare, denna fantastiska ”katedral”, byggd i mitten av 1800-talet som mötesplats för Skotska kyrkan och som sedan mitten av 1990-talet varit festivalcenter för stadens alla festivaler. I en stor sal med träornament längs väggarna och royalistisk djupblå väggfärg, utspelades The wanderings of Odysseus med tio berättelser framförda av fjorton berättare från Skottland, Grekland och Cypern. Anna Conomos var lysande!

Åk till Edinburgh och besök någon av alla festivaler, varför inte the Storytelling festival och varva gärna berättelserna med besök på suveräna Nationalmuséet, vintageshopping på Grassmarket och en pint ale på någon av stadens många pubar.

Foto Berith: Krister Hägglund.
Foto Edinburgh: Berith Juvonen

Lyssna: Ordstorm: Berit Juvonen, Skellefteå om passion