Stipendiat 2012: Maj Degerstedt Marklund

Maj Degerstedt Marklund blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft 2012. I hård konkurrens med övriga fem finalister blev hennes berättelse på temat ”rysligheter” juryns favorit. ”En historia som man direkt drogs in i” som det hette i juryns motivering. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att Maj Degerstedt Marklund får en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

”Jävulskt duktiga”
Det var en överraskad, men mycket lycklig, vinnare:
– Dom andra var ju så jävulskt duktiga, trodde inte att jag skulle vinna det här stipendiet.

Historien som hon kallat ”Domen”, har hon fått av sin pappa.
– Jag återberättar en sann historia som pappa i sin tur berättade för mig. Det är givetvis min version, men den är faktiskt sann.

För Maj blev detta hennes debut som scenberättare:
– Att stå på scen kändes nervöst men det gick förvånansvärt bra när jag kommit igång, det var faktiskt  värst före.

För Berättarfestivalen är det lite extra roligt att Maj Degerstedt Marklund har sitt ursprung i Norsjö, som utsågs till Årets berättarkommun i Västerbotten 2012.

Otroligt fin stämning
I sin motivering betonade juryn att det helt enkelt var en mycket bra historia som man som lyssnare direkt sögs in i. Maj skapade en otroligt fin stämning och levandegjorde berättelsen på ett lysande sätt.

Juryns ordförande Jenny Fahlgren, från tävlingens sponsor Skellefteå Kraft, avslöjade att det var ett tufft juryarbete:
– Vi hade många favoriter, alla bidragen hade en jämn och hög nivå. Det var även roligt att konstatera att det var en flera olika typer rysligheter som presenterades. Framgångskonceptet var en kombination av historia och framförande. Maj hade en mustig historia och en förmåga att få oss lyssnare att hamna direkt i berättelsens miljö.

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Sophie Nyblom, Agnes Branting, My Nyberg, Anna-Carin Nilsson Björk, Annika Sjöström, Nathalie Eriksson och Stina Stoor. Även om det var ett västerbottniskt startfält så var dialekterna flera. Förutom västerbottniska toner hörde vi också stråk av finlandssvenska Österbotten och västkusten.

Juryn bestod av kommunalrådet Bert Öhlund, Skellefteå kommun, Olle Lundqvist, Norran, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Per-Erik Wikström, Edelviks folkhögskola, Magnus Eriksson, Västerbottensteatern, Berith Juvonen, stipendiat 2011 samt Marie Tjärnlund, Burträsk, som publikrepresentant.

Stipendiet Berättarkraft har instiftats av Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen och för genomförandet av tävlingen ansvarar Västerbottensteatern. Stipendiet delas ut för tredje året och det övergripande syftet är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten.

Foto: Fotograf Marianne

Majs berättelse finns publicerat på SR Västerbotten.

Lyssna: ”Domen”