Stipendiat 2013: Sabina Fondelius

Sabina Fondelius, Vilhelmina, blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft 2014. I hård konkurrens med övriga sju finalister blev hennes berättelse på temat ”avgörande ögonblick” juryns favorit.

”För en historia som verkligen lägger sig på minnet” som det hette i juryns motivering. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att Sabine får en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

– Det här är förstås jättekul och inspirerande, säger en nöjd Sabina. Nu ska jag fortsätta att skriva och berätta mina historier. Dessutom kan jag använda det här i mitt jobb som turistguide.

Historien som hon kallat ”Ett ögonblick kan rymma en evighet av liv”, handlar om att vara förälder till ett svårt sjukt barn, men också om en positiv vändpunkt.

– Min historia berättar om när livet blir övermäktigt, men också om hur man ändå kan hitta livsglädjen och gå vidare.

Berättandet finns i Sabinas familj sedan länge.

– Pappa läste inte för oss barn utan han berättade historier. Mamma var väl inte alltid så glad för det var inte alltid så snälla historier, avslöjar Sabina med ett skratt.

Därför vann Sabina
Juryn föll för Sabinas Fondelius historia bland annat eftersom hon är en berättare som vågar variera tempo och presenterade en historia som verkligen lägger sig på minnet, som det heter i juryns motivering.

Juryns ordförande Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, avslöjade att det som vanligt var ett tufft juryarbete:

– Vi säger samma sak varje år när vi sätter oss i jurysammanträde – hur ska vi kunna välja. Men trots det så blev vi snabbt överens om Sabina var vinnaren. Hon hade dels en mycket stark historia, men också ett suveränt framförande med bra berättarteknik och fin publikkontakt.

Den fullständiga jurymotiveringen lyder: ”För en historia som verkligen lägger sig på minnet, till en berättare som vågar variera tempo och volym, som berör oss med de bilder som skapas. För ett medryckande berättande av en duktig berättare.”

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Gertrud Högström, Skellefteå, Elinor Fredriksson, Skelleftehamn, Christina Ohlsson, Burträsk, Gunnel Flinta, Jörn, Lina Boman, Skellefteå, Anja Backteman, Skellefteå och Gustav Lindmark, Umeå.

Juryn bestod av kommunalrådet Bert Öhlund, Skellefteå kommun, Olle Lundqvist, Norran, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Pär-Erik Wikström, Edelviks folkhögskola, Birgitta Bergmark, Västerbottensteatern samt två publikrepresentanter: Monika Grönlund och Karin Berggren.