Stipendiat 2015: Anne Wuolab

[PRESSMEDDELANDE 28 MARS 2015] Anne Wuolab blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sju finalister blev hennes berättelse på temat ”på andra sidan” juryns favorit. ”För en gripande berättelse med starka bilder” som det hette i juryns motivering. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att Anne får en resa till en europeisk ledande berättarfestival.

Det var en väldigt tagen och rörd vinnare, som visade stor tacksamhet för samaretet i gruppen:

– Den workshop vi hade innan finalen betydde väldigt mycket och jag hade stor glädje av mina medtävlare. De har blivit mycket mer vänner än motståndare. Vi har haft så mycket omsorg om varandra.

Självupplevt om livet och döden
Anne Wuoalbs berättelse på temat På andra sidan är självupplevd. Den handlar om den tid då Anne själv var gravid samtidigt som hennes egen mor var döende i cancer.

– Det handlar om ett kvinnoliv och om en situation i livet som många kvinnor känner igen sig i, när man ska föda. Jag väntade på att föda min andre son, var gravid i sjunde månaden samtidigt som min mor bara hade några veckor kvar att leva. För mig blev det en så tydlig bild av livet och döden.

Berättelsen är väldigt personlig och stark, med en svår balans mellan det intima i berättelsen och det som kan bli alltför privat

– Jag har fått jobba med det och känna efter hur mycket jag ska ge för att den ska kännas personlig men ändå inte bli för privat.

”En stor glädje”
Tävlingsansvariga Lillemor Skogheden, Västerbottensteatern, avslöjade att det som vanligt var ett tufft juryarbete men att det varit en stor glädje att få jobba med de här åtta berättarna.

– Jag är så stolt och lycklig över alla deltagarna. Så roligt att så många också har fått ta del av de här fantastiska berättelserna.

Juryns motivering
Den fullständiga jurymotiveringen lyder: För en gripande berättelse med starka bilder. För scenisk närvaro som vågar vila i berättelsen. För ett personlig och inbjudande berättande som bjöd in till en intim situation utan att bli för privat.

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var Lars Göran Selander, Umeå, Anna Axelsson, Skellefteå, Anneli Lundmark, Skellefteå, Elinor Mörtzell, Rusksele, Karin Lundström Rawden, Skellefteå, Lena-Stina Forsell, Granö och Michaela Sverker, Burträsk.

Juryn bestod av kommunalrådet Bert Öhlund, fd kommunalråd i Skellefteå kommun, Olle Lundqvist, journalist, Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottens-Kuriren, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Gunnar Eklund, berättare/skådespelare, Maj Degerstedt-Marklund, vinnare 2012 och Gunnel Flinta, vinnare 2014.

(Anne återkommer med en rapport från sin stipendieresa.)