Stipendiat 2016: Anna-Mia Johansson

Anna-Mia Johansson, Byske, blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft 2016. I hård konkurrens med övriga sex finalister blev Anna-Mias berättelse på temat ”hitta hem” juryns favorit. (Se juryns fullständiga motivering längre ner.)

Förutom stor och välförtjänt ära innebar stipendiet att Anna-Mia Johansson fick möjlighet att delta i en skriv- och berättarkurs på Kreta. Här är Anna-Mias reseberättelse. (Bilder hittar du längst ner på denna sida.)

Ordlust på Lendas
Längst ner på Kretas sydkust ligger en liten by som heter Lendas, döpt efter den klippa som dominerar utsikten i byn – en klippa formad som ett liggande lejon. Hit vallfärdar varje år mängder av svenska kulturintresserade och kreativa människor och tar kurser på Kulturcentret Lendas. Det var hit som jag – tack vare min vinst i stipendiet Berättarkraft – kom för att njuta av en veckas skrivkurs, ORDLUST, i Kersti Björkmans regi.

Kursen behandlade främst skriftligt berättande, men inleddes med ett muntligt mingel och muntligt återberättande av våra respektive historier i gruppen. En rolig start för att lära känna varandra (och varandras historier). Vi var 9 st deltagare i skrivkursen, och runtom i byn pågick ytterligare tre skapande kurser som drevs av centrat; körsång, foto och en kurs där man lär sig mer om den lokala kulturen. En verkligt kreativ miljö och en lokalbefolkning som bidrog till den på bästa sätt!

Skrivarkursen pågick i två pass per dag, förmiddag och eftermiddag/kväll. Vissa dagar hade vi uppgifter att lösa mellan passen, andra dagar fick bara tankarna vandra vid en sandstrand eller ett matbord i dessa långa pauser mitt på dagen. Många idéer föddes under dessa timmar.

Övningarna som vi gjorde under veckan spann över person, tid, plats, beskrivningar och ordbyggen. De gav mig massor med användbara tips för hur man kan komma igång i berättandet, komma vidare när man fastnat, hitta ämnen, hitta vinklingar och ordvrängningar. Jätteroligt för en ordnörd som jag!

En långlunch med Kersti under veckan, där hon och jag pratade muntligt berättande, gav också väldigt mycket inspiration och möjligheter att bolla mina tankar kring det muntliga berättandet, och de idéer jag har. Jag känner stor lust att bli mer personlig i mitt berättande, och jag sitter redan och klurar på att vidareutveckla de idéer jag har kring det. Förhoppningsvis är detta också någonting som någon kan ta del av så småningom, i muntlig form såklart!

Veckan rundades av på fredagen – midsommarafton – med gemensamt mingel och en föreställning där samtliga kurser fick ge varandra smakprov på vad vi gjort under veckan. Vår lilla skrivgrupp läste texter från ett urval av de olika övningarna vi gjort, och det var roligt att se publikens reaktioner på texter som vi själva kände ganska väl vid det laget. Roligt också att höra sina kurskamrater läsa så bra, tyckte jag. På kvällen åt vi alla middag på en lokal taverna och vi sjöng tillsammans och njöt av god mat. Veckan avslutades med en ledig dag, då jag bara tömde hjärnan, med hjälp av en bok och en lång sandstrand.

Ja, detta var verkligen en kreativ och härlig vecka, och jag tar med mig så mycket mer än jag kom dit med; både ord, berättarlust, fyllda skrivblock, en riktig solbränna och god, lokalproducerad, olivolja, såklart. Jag tackar verkligen Berättarkraft för möjligheten att åka dit och ta del av allt detta!
– – – – – – – – – – – – – –  –

Juryns motivering till att Anna-Mias berättelse gav henne denna stipendieresa:

En rolig och dramaturgiskt välbyggd historia, en gripande berättelse med målande miljöbeskrivningar, framförd på ett rent sätt som gav lyssnarna möjlighet att skapa sina egna bilder, dessutom med bra publikkontakt.

Övriga deltagare i den kvalitativt mycket jämna finalen var, utan inbördes ordning, Elinor Mörtzell, Rusksele, Hanna Palm, Umeå, Ingela Wall, Umeå, Johan Sehlstedt, Skellefteå, Marina Georgescu, Skellefteå och Ture Lundmark, Norsjö.

Juryn bestod av Pär-Erik Wikström, berättare Skelleftebygdens berättarförening, Bert Öhlund, fd kommunalråd i Skellefteå kommun, Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottens-Kuriren, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Tora von Platen, dramaturg Västerbottensteatern samt de två publikrepresentanterna Ulrica Rauhala och Alf Lindén.

lendas1

lendas2