onsdag 20 apr kl 10.00-20.00

Arkiv 2016: Berättardag med Åsele – Årets berättarkommun

[20 april]  Åsele har varit Årets berättarkommun under 2015 och under onsdagen intar de Nordanås caféscen med en mosaik av berättelser och musik.

Du får bland annat möta stand-up komikern Erik Moberg, träffa Åselefotografer, höra berättelsen om Sockerkungen och vara med på en ”tjejkväll” hos drottning Kristina. Du kommer även att få lyssna till musikanter i olika åldrar och till gruppen Norrlandsfamns blandade repertoar.

Hela dagen kan följas live on line. Kolla längre ner på denna sida.

10.00-10.05 Inledning av Marianne Folkedotter och dagens konferencier Åsa Persson 

10.05-10.45 Tågen som aldrig kom
Ordet misslyckande nämns ofta i samband med inlandet. Men vad kan man lära sig av de samhällsprojekt som inte lyckades? Lokalhistoriker Fredrik Nordin berättar och visar bilder.

11.00 Film: Bakom Zombie (se info nedan). Visas i Hörsalen.

11.00-11.45 Asplunda lanthandel – OA Edman, inlandets och vildmarkens visionär 
Agneta och Kent Renman är i dag förvaltare av en komplett och genuin kulturhistorisk pärla nämligen Asplunda lanthandel i Tallsjö. Det här är berättelsen om Agnetas farfarsfar, en fattig skollärarpojk som blev Sockerkung i Tallsjö och känd vida omkring.
Frieriet – en överlevnadsstrategi i 1800-talets lappmark
Möt bonden och före detta kommunalrådet Egon Persson när han berättar om änkan Brita Elisabeth Winberg Carlsdotter som friade av praktiska orsaker. 

12.00 Film: Drottninglandet (se info nedan). Visas i Hörsalen.

13.00-13.45 Tjejkväll med Drottning Kristina 
Det sägs att bakom varje man står en stark kvinna, men vad kan hända om kvinnan får stå längst fram? I den här pjäsen får vi möta sju starka kvinnor som från medeltid och fram till idag betytt mycket för Åseles framgång och utveckling.
Manus: Carina Nilsson och Sylvia Schöne
Medverkande: Carina Nilsson, Sylvia Schöne, Maj-Lis Dannborg, Elna Fjällström, Gunvår Bäckström, Ingela Eriksson, Eva Näslund Forsberg och Carina Haldebo.

14.00 Film: Drottninglandet (se info nedan). Visas i Hörsalen.

14.00-14.45 Musik från världen
Popmusik kommer att flöda när Maja Ågebro, Alva Lindholm, Robbin Vallgren, Erika Rinsén och Jonna Lindström från Åseles musikskola intar scenen.
Under ledning av Petri Kivimäki och Peter Grahn

15.00-15.45 Multikulturella Åsele
I Åsele bor det idag människor med rötter i ett 40-tal olika länder, alla med olika erfarenheter och berättelser. 

Resan till Sverige
Zaman Hussaini berättar om sin flykt från Afghanistan genom Europa till Sverige.

Mitt nya liv  
Hur är det att komma till Åsele från Brasilien? Lyssna till Daniel Souzas och hans berättelse.

Från Portugal till Åsele
Antonio Ferreira Da Matos har bott i Åsele i tre år och driver där Antonios Bageri.

Vad ska jag göra mitt i skogen?  
Christine Fox, kaféägare i Hälla, berättar om sin livsresa.

Hitta lyckan..
Det gjorde mångsysslaren Sylvia Schöne när hon kom till Åsele.  

16.00-16.45 Döden i vitögat 

Närgångna djur i Åseletrakten
Som fotograf och intresserad av vilda djur får man vara beredd på allt! Carl-Johan Rådström visar bilder och berättar om spännande möten i skogen.

När Åsele blev Ösele och invånarna blev zombies
Sommaren 2015 kom SVT till Åsele med ett team för att spela in barnprogrammet Zombie som just nu sänds på Barnkanalen. Se ett smakprov på SVTPlay ›› 
Lyssna till Robert och Rickard Molander, dokumentärfilmare och två av ”zombisarna”, när de berättar hur det gick till.  

17.00 Film: Bakom Zombie (se info nedan). Visas i Hörsalen.

18.30-19.45 Norrlandsfamn och Erik Moberg
”Norrlandsfamn spelar musik för alla smaker men mest det vi själva tycker om” säger Petri Kivimäki som tillsammans med Dan Eriksson, Jonny Nilsson och Peter Grahn utgör gruppen Norrlandsfamn. Den här kvällen blandas musiken med humor när ståupparen Erik Moberg tar mikrofonen.

Film från Åsele
I Hörsalen blir det även visning av filmer om och producerade i Åsele. 

Drottninglandet
Visas kl 12.00 och 14.00
I Bjurholms kommun driver mjölkbonden Mats-Åke släktgården vidare tillsammans med sin thailändska sambo och hennes säsongsarbetande släktingar. En bit därifrån, i Fredrika, bor några thailändska munkar i en Västerbottensgård. På ett berg står en enorm buddhastaty och blickar ut över en skogssjö.

Tjugo år sedan de första bärplockarna dök upp i de norrländska skogarna är inlandet inte längre vad det en gång varit. Ett nytt Sverige håller på att ta form. I Drottninglandet möter vi tre personer med djupt mänskliga drömmar om kärlek och ett drägligare liv. 

Regissör: Lars Berge och Elin Berge
Producent: Stina Gardell/Mantaray Film
Musik: Frida Hyvönen
Klippare: Kajsa Gardell
Filmens längd: 75 min
Med stöd av SVT, Film i Västerbotten och Svenska konstnärsnämnden.

Bakom Zombie
Visas kl 11.00 och 17.00 (se trailer längre ned)
"Bakom Zombie" är en bakom kulisserna-film som inleds av den folkkära skådespelaren ”Bert-Åke Varg” som med sin fantastiska röst sätter ribban högt. Sen möts man av skådespelare och filmfolk som alla berättar sin del av historien om hur inspelningen av SVT:s barnprogrammet ZOMBIE gick till. Mellan intervjuerna får man se scener från själva inspelningsplatsen, från tagningarna och en del av arbetet runt om. Alla som har sett serien kommer garanterat känna igen både människor och samtal.
Filmens längd: ca 32 Minuter
Medverkande: Bert-Åke Varg, Melker Becker, Robert Molander, Fredrik Weileby, Richard Molander, Lars-Gustav Eriksson, Britt-Mari Elvinesdotter med fler.

Fri entré. Fikaförsäljning i caféet.

Foto: Carl-Johan Rådström


Årets berättarkommun – en satsning på hela länet

Årets berättarkommun är en satsning för att stärka berättandets betydelse i hela Västerbotten. Berättarfestivalen vill uppmärksamma kommuner som arbetar på ett medvetet och engagerat sätt med berättande, men vi hoppas att det också ska fungera som en inspiration till de eldsjälar som vill utveckla arbetet med berättande på hemorten. Avsikten är att utmärkelsen ska stimulera till aktiviteter under hela året. För det löpande arbetet med stöd åt Årets berättarkommun står Västerbottens museum genom berättarantikvarien Marianne Folkedotter.

Tidigare berättarkommuner har varit Bjurholm, Vilhelmina, Norsjö, Robertsfors och Lycksele. Under Berättarfestivalen kommer att Åsele att lämna över berättarbudkavlen till Årets berättarkommun 2016.

Här kan du följa hela dagen on line:

 

 

 

Nordanå, caféscenen

Skellefteå

Längd: 10 tim 0 min

Arr: Åsele kommun i samverkan med Västerbottens museum samt Berättarfestivalen.

Musik
Kulturarv
Nordanå

Öppet för alla