torsdag 21 apr kl 12.00-13.20

Arkiv 2016: Föreläsning: journalist och livräddare på Gula båtarna

En lunchföreläsning med Jonas Fröberg, journalist på Svenska Dagbladet, som har arbetat på Gula båtarna som räddat flyktingar på Medelhavet. Samtidigt har han berättat historierna om människoödena bakom flyktingströmmen. Går det att kombinera de två rollerna som journalist och livräddare? Och vem äger de dramatiska berättelserna?

Deltagaravgift och anmälan
Avgift: 110 kr inkl lunch.
Förhandsanmälan krävs. Anmälan och betalning gör du här ›› 
OBS! Föreläsningen börjar kl 12.00, men vi rekommenderar att deltagarna kommer kl 11.30 för att hinna få lunchen serverad.

Mitt under brinnande flyktingkris reste Jonas Fröberg, på uppdrag av SvD, ner till grekiska Samos och jobbade både som livräddare och journalist på Gula Båtarna, ett räddningsprojekt mellan Sjöräddningssällskapet och mediekoncernen Schibsted, där Svenska Dagbladet ingår. 

Han åkte ner i två omgångar, var med om vådliga räddningar i det kalla havet om nätterna och mötte dagligen hundratals ofantligt utsatta människor. Möten som gick under skinnet. Berörde.  

Ur detta kom berättelserna. 

Jonas berättar om sitt arbete och de frågor som han måste ställa sig: Vems är berättelsen? Tillhör den Jonas som återger den eller är det flyktingarnas berättelser - de som allt handlar om? Eller blir det en gemensam berättelse?

Och kan man vara en objektiv berättare när man är så involverad och engagerad? Både rent konkret som livräddare och som människa när man som Jonas har gråtit efter flyktingräddningar och efter intervjuer med människor som precis tappat sina föräldrar. Sina barn.

Hans berättelser är samtidigt sprängstoff. Varje flyktingöde ryms nämligen i den kanske största och viktigaste berättelsen i vår tid: Europa och dess flyktingar. EU har just stängt sina portar och flyktingdebatten blir allt mer polariserad. Det innebär att varje flyktingöde befinner sig i en dramatisk storpolitisk kontext, där varje kommatecken i berättelserna blir betydelsefulla och symbolladdade. 

Kort sagt: Hur ser då en bra berättelse ut?  

Jonas Fröberg är bördig från Rundvik i Västerbotten, har jobbat som reporter på Svenska Dagbladet i tio år. Han har skrivit historiska böcker om Masonite i Rundvik och Olofsfors järnbruk i Olofsfors och skrev 2010 en reportagebok om bilbolaget Saab. Året efter fick han priset Guldspaden. I sin presentation på SvD skriver han att han egentligen bara är bra på en sak i livet: att berätta berättelser.  

En av Jonas artiklar i Svenska Dagbladet om Gula båtarnas arbete kan du läsa här ››

Deltagaravgift: 110 kr inkl lunch.
Förhandsanmälan krävs. Anmälan och betalning gör du här ›› 
Biljett: Ta med utskrift av bekräftelse som du får på webb och via mejl, eller den bekräftelse du får i din mobil.

 

Jonas-F-Samosr 350 px

Brygg Club & Café

Skellefteå

Längd: 1 tim 20 min

Arr: Berättarfestivalen i samverkan med Brygg Club & Café

Seminarie/föreläsning

Öppet för alla