tisdag 4 apr kl 18.00-19.00

Arkiv 2017: Akay och KP berättar om sina konstprojekt

Skellefteå Konsthall inleder det nya året med att lyfta fram Sveriges centralgestalter inom gatukonst, Akay och KP. Förutom deras utställning Public Private, som visas fram till och med 28 maj på Skellefteå Konsthall, har ni nu möjligheten att under Berättarfestivalen ta del av en föreläsning där de berättar om sina konstnärliga projekt.

Både Akay och Kp har ett förflutet i graffitin men började i mitten på 90-talet att experimentera med nya metoder att använda det offentliga rummet som en arena för sina projekt.  I Stockholm finns fortfarande spår av deras tidiga ingrepp i staden i form av affischer, klistermärken, installationer och graffiti. Klisterpeter blev tidigt känd för sina rådjursklistermärken och kamouflerade fågelholkar och Akay för sina affischer som gjorde reklam för den påhittade ideologin Akayism.

Interaktiva verk
År 2003 började de på allvar att jobba tillsammans med mer interaktiva verk. Typiskt för Akay och Kp är att de intresserar sig för stadens mellanrum som de aktiverar och ger en ny mening. Exempel på detta är deras verk Traffic Island, en röd ministuga på en bortglömd klippa mellan infartslederna till Stockholm eller gungorna som tillverkades av stadens bråte vilka hänger under broar, från trafikskyltar och i busskurer. Badmintonbanan på taket till ett parkeringshus kan också nämnas. Det inspirerande med deras arbeten är att de synliggör det bortglömda på ett lekfullt sätt och väcker frågor om deltagande och om vad konst kan vara.

Idag arbetar de ofta tillsammans med platsspecifika installationer, filmer och bilder i övergivna kontors hus i Stockholmsområdet.

Fri entré
OBS! Begränsat antal platser. Först till kvarn...

 

 

 

Hörsalen Nordanå

Skellefteå

Längd: 1 tim 0 min

Arr: Skellefteå konsthall

Seminarie/föreläsning
Nordanå

Öppet för alla