onsdag 5 apr kl 12.45-18.15

Arkiv 2017: En dag med Årets berättarkommun Nordmaling

12.45  Introduktion 
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum och Kristina Kalén Kultur- och fritidschef, Nordmaling hälsar välkomna.

13.00  Projektet Sångsvenska & Läslust
Projektet Sångsvenska och Läslusts metod är att genom sång, musik och litteraturtips introducera nyanlända i det svenska språket och svenska sångkulturen. Projektet är ett samarbete mellan bl a skolan, biblioteket och musikskolan i Nordmaling.  

Medverkande: Helena Andersson, bibliotekarie Nordmalings bibliotek, förberedelseklass och personal från Artediskolan, Nordmaling.

14.00 Projektet Med egna ord
Kulturstorms projekt Med egna ord utvecklar olika metoder för att stimulera läs­ och skrivlust hos unga nyanlända ungdomar för att ge dessa unga personer utrymme att berätta sina livshistorier genom självbiografiskt skrivande. Målgrupp för projektet är nyanlända ungdomar i åldrarna 16-­24 år, med fokus på unga som kommit till Sverige på egen hand.

Medverkande: Anna Wibron, projektledare Med egna ord, bibliotekarie Ida Larsson, Nordmalings bibliotek och deltagare från projektet. 

15.00 Berättarföreställningen Spegel med minne
En berättarföreställning av och med Hans-Ola Stenlund. Föreställningen utgår från gamla foton av Hanna Bäckman och Agunda Salomonsson, fotografer verksamma i Nordmaling under början av 1900-talet. Under 1800-talets senare del och fram till andra världskrigets slut var hälften av alla yrkesverksamma fotografer i Västerbotten kvinnliga.

Medverkande: Hans-Ola Stenlund, skådespelare och berättare

16.00  Filmen Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck
Sophia Jospehson och Lisa Jospehson berättar om Kulturföreningen Huset, ett nätverk för unga filmare, konstnärer och kulturutövare. Föreningen bildades våren 2014 och tog då över det gamla skolhuset i byn Klöse längs Lögdeälven i Nordmalings kommun.

Filmen Hopptornet (16 minuter) handlar om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning, för andra, ett livsavgörande ögonblick. 

Medverkande: Sophia Jospehson och Lisa Josepehson, filmare

17.00  Filmen Hjärta Norsjö av Sophia Josephson och Lisa Josephson
Filmen Hjärta Norsjö (62 minuter) handlar om att gå ut nian i Norsjö, och sen då? Att vara döless på det lilla samhällets intighet, att längta bort, eller att vara den som vill vara kvar, men samtidigt den enda som söker omvårdnadsprogrammet på det hotade gymnasiet i hembyn. Vilken plats kan man då få ta? Vem ska ta över husen i Norsjö, när det är dags för en ny generation? Längta hem eller bort? 

 

 

Hörsalen Nordanå

Skellefteå

Längd: 5 tim 30 min

Arr: Nordmalings kommun

För/med unga
Seminarie/föreläsning
Litterärt
Kulturarv
Nordanå

Länk: http://www.nordmaling.se/default.aspx?di...

Öppet för alla