tisdag 4 apr, onsdag 5 apr, torsdag 6 apr, fredag 7 apr, lördag 8 apr, söndag 9 apr

Arkiv 2017: Uppdraget slutfört!

240 elever skapade porträttbilder i samband med att de deltog i skolprogrammet Uppdraget. Kom och titta på den mystiska doktorinnan Christine Kwarnsvärd, motståndsmannen Rödskägget, den judiske pojken Ben, tysketösen Hilde och den modiga Maja samt en mängd andra karaktärer som finns i Camilla Lagerqvist spännande och viktiga bok Uppdraget. Boken utspelar sig under andra världskriget, men dess innehåll känns mer aktuellt än någonsin.

Utställningen visar bara en liten del av det kreativa arbete som eleverna skapat under skolprogrammets gång. Eleverna har även fått fördjupa sig i boken, reflektera och ta del av arkivmaterial från tiden för andra världskriget.

Uppdraget utspelar sig under andra världskriget och handlar om tre barn i Värmland som, genom närheten till Norge, lever nära kriget som rasar i Europa. Barnen - Hilde, Ben och Maja - har alla olika bakgrunder, olikheter som bidrar till bokens spännande innehåll.

De tre barnen får i den första boken se och uppleva saker som gör att de bildar en egen motståndsrörelse som de ger namnet Svarta rosen. Deras motståndsrörelse får vara med om många äventyr som stundtals får läsaren att sitta på helspänn.

Uppdraget är en bok som på ett spännande och inkännande sätt berättar om en tid i vår historia som inte får glömmas bort. I den värld som vi lever i idag, en värld som våra barn är och kommer att vara en del av, är det viktigt att lyfta fram det som en gång varit och lära sig något om det.

Förutom att vara en bra ingång till historiska diskussioner innehåller boken delar som även barn av idag väl känner igen - saker som den första kärleken, familjerelationer, svartsjuka och inträdet i en tonårstid.

Uppdraget är ett ämnesövergripande och kreativt skolprogram som har pågått under detta läsår och engagerat över 240 stycken femteklassare. Skolprogrammet består av många delar, såsom högläsning och egna reflektioner, arkivkunskap och källkritik, vikten av att se sambandet mellan dåtid och nutid samt massor av kreativt skapande.

 Fri entré under Stadsbibliotekets öppettider

 

 

Stadsbiblioteket

Skellefteå

Arr: Skellefteå kommun Stadsbiblioteket och Folkrörelsearkivet Västerbotten

Barn- & familj
För/med unga
Litterärt

Epost:

Länk: http://bibliotek.skelleftea.se

Öppet för alla