onsdag 5 apr kl 16.00-17.00

Arkiv 2017: Författarbesök Doris E Sundberg och Gun Höglund

Doris E Sundberg berättar om en bondbönas memoarer.

Bye, bye bondbönan handlar om hur det var att växa upp i Västerbottens inland på femtio- och sextiotalet. Författaren Doris E. Sundberg bodde sina första åtta år i Brönstjärn, en typisk jordbruksbygd. De flesta innevånarna var bönder och kände varandra väl. Sedan gick flyttlasset till Boliden, eftersom hennes pappa inte kunde försörja familjen på det lilla jordbruket. Boliden var då ett blomstrande, modernt gruvsamhälle.

Hur blev det att byta miljö från en by utan bönhus till ett samhälle med en mångfald av Guds ord? Hur gick det att hålla isär rikssvenskan som gällde i de fina kretsarna, skelleftemålet och bondskan som föräldrarna alltid pratade?

Doris nyfikenhet var en stor tillgång för henne under uppväxten och ledde förstås till det som var lockande –och i vissa fall förbjudet!

Hon blev hemmafru med ett barn redan vid arton års ålder. Utan egna pengar och helt beroende av barnets far. Men så småningom tog hon ett avgörande steg.

Hennes syster Gun Höglund medverkar även och berättar om hur hon beskrivit sin uppväxt i boken Brönstjärn ”nol i berge”.

Fri entré!

 Info: Bolidens Bibliotek 0910- 73 61 20

 

Biblioteket

Boliden

Längd: 1 tim 0 min

Arr: Skellefteå kommun

Litterärt

Epost:

Öppet för alla