lördag 29 mar kl 12.00-20.00

Arkiv 2014: Berättarlördag med Storytellers Meeting

Välkomna till ett möte med berättare från när och fjärran – med röster från såväl Skelleftebygden, Västerbotten, Sverige och Europa blir det här ett riktigt Storytellers Meeting. Mången grejt story ska det bli!

Dagens program med preliminära hålltider:

12.00 Christina Claesson, författare, berättare, trädsovare (!) och transmediakonstnär berättar Gasten i galgträdet. En man hängs i ett träd, men överlever. Han flyr ner i trädets ihåliga stam till en håla i underjorden och ger trädet rykte som gastträd. Tills någon slutligen ställer den rätta frågan.

12.40 Marinella Rollfart berätterska i Norrköping, verksam i Papanella berättarteater berättar Flygande Holländare-pappor. Om att vara pappa, med döttrar spridda över jordklotet efter turnéer med cirkusen. Han vet att dom finns, men det vet inte dom. Vet du att du finns?

13.10 Abbi Patrix, Abbi är halvt fransk, halvt norsk och berättar på engelska. Han var en del av den första vågen moderna berättare i Europa. 1980 bildade han Compagnie du Cercle som utgångspunkt för sitt berättande som han gärna förenar med musik.

13.40 Ida Junker, Fabula Storytelling i Stockholm:  Ljugartävlingar och andra sanningar. En bra lögn går från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen letar efter sina sandaler, säger ett arabiskt ordspråk. Och ingenstans drabbar berättare samman med en sådan kraft som i en saftig ljugartävling. 

14.20 Roi Gal Or berättare och ledare för International School of storytelling UK samt lärare på University of Sussex berättar A storyteller's ring. Roi väver samman en traditionell folksaga med en sann självbiografisk historia som inträffade en gråkall aprilmorgon 2006. (På engelska.)

14.50 Jörgen Stenbergär jojkare, berättare och musiker, men också renskötare och ordförande i Malå sameby där han bor med sina tre barn och sambo. När han inte restaurerar samvisten eller märker renar stiger han gärna in i studion eller ställer sig på en scen, där han gör skäl för att kallas kulturbärare.

15.20-15.45 Paus

16.00 Johan Theodorsson är scenberättare och dramapedagog. Hans berättelse är Somnium, kallad världens första SciFi-novell skriven 1609. Den bygger på astronomen Johannes Keplers fantasibeskrivning om en hisnande månfärd. Johan gestaltar Somnium endast med en ramtrumma och några få inspelade musikspår. Somnium är en sällsam blandning av astronomi, äventyr och konstnärlighet. (Se trailer här nedan.)

16.50 Lotta Svensson från Båtsuoj är berättaren som också är renskötande same och turismentrepenör inom Maskaure sameby utanför Arjeplog/Arvidsjaur. Hon bjuder på berättelser om schamanism och helande naturkraft från ett liv i omedelbar närhet med naturen.

17.30 Georgiana Keable, engelsk berättare verksam i Norge, med berättelsen The Deep Dark Endless Forest. I flera år har Georgiana samlat berättelser om samverkan mellan människa och natur. Här är berättelsen om djupa skogar och höga träd. (På engelska/norska.)

18.10 Pär-Erik Wikström, stor berättarpersonlighet från Burträsk, alltid uppskattad för sina berättelser som ofta tar avstamp i bygdens traditionella historier.

18.50 Karin Ferry från Umeå är en av Västerbottens mest erfarna och fascinerande berättare, vinnare i Berättarkraft 2010. Hennes berättelse är Panelhönans revansch med flera minnen från ett händelserikt liv. 

19.20 Love Ersares medverkan är inställd pga av sjukdom
Berättaren Jörgen Bodner avslutar därför kvällen med en kort berättelse. 

Fri entré men begränsat antal platser. Rullstolsburna bör reservera i förväg för att få bra platser: receptionen Nordanå, tel 0910-73 55 10, receptionen.nordana@skelleftea.se

Försäljning av fika, vin och öl.

Bilden: Ida Junker.

 

Västerbottensteaterns caféscen

Skellefteå

Längd: 8 tim 0 min

Arr: Berättarfestivalen i samverkan med Kulturåret 2014 i Skellefteå

Musik

Öppet för alla